İnceleme: Tuhaf Masallar - Ransom Riggs


Bir varmış bir yokmuş, Tuhaf Masallar adında, Yaprak'ın çeviriye gittiği günden beri merakla takip ettiği bir kitap varmış. Gel zaman git zaman, bu kitabın çevirisi ve editörlüğü tamamlanmış, kitap baskı için güzelce hazırlanmış, basılmış ve Yaprak'ın eline geçmiş. Yaprak da elindeki kitabı bitirir bitirmez bir çırpıda onu okuyuvermiş.

Bayan Peregrine'nin Tuhaf Çocukları serisini duymayan kalmamıştır diye tahmin ediyorum, Tuhaf Masallar da adından anlayabileceğiniz gib ibu seriye ait bir masal kitabı. Harry Potter serisindeki Ozan Beedle'ın Hikâyeleri misali bu kitap da seriyi okumadan anlaşılabilecek ama seriye hâkim kişilerin daha keyifle okuyacakları bir kitap. Bazılarını seri boyunca az çok gördüğümüz toplam on masaldan oluşuyor.
Bu masalları kaleme alan aslında Ransom Riggs değil, seriyi okurken çok yakından tanıdığımız Millard Nullings, yani görünmez çocuk. Sevdiği masalları kendince notlarla süsleyerek tuhafların rahatça erişebilmesi için bu kitapta birleştirmiş. Tüm masallar ya tuhafların tarihiyle ilgili önemli bir dönüm noktası ya da tuhaf çocukların ders çıkarması gereken bir ders barındırıyor. Ben en çok İlk Ymbryne ve Şaşaalı Yamyamlar masallarını sevdim ama diğerlerini de keyifle okudum.

İthaki Yayınları bu kitaba yaraşır çok özel bir baskı yapmış, sayfa renginden cildine kadar her şeyiyle kitabın yarattığı bir karakter tarafından yazılmış izlenimini korumuş. Kitabın içindeki illüstrasyonlar Andrew Davidson'a ait, açıkcası masal başlarındaki çizimleri tarz olarak beğenmiş olsam da içerik olarak daha alakalı olabileceklerini düşünmeden edemedim.

Çeviriye gelecek olursak, kendisinin çok yakın arkadaşım olduğu düşünülürse Aslı Dağlı çevirileri hakkında nesnel olmam çok mümkün değil ve bunun farkındayım. Yine de bu, onun her çevirisi keyifle okunan başarılı bir çevirmen olduğu gerçeğini değiştirmez. Tuhaf Masallar da ise çevirisi yeni bir boyuta taşınmış çünkü masal dili ona çok yakışmış.

Kısacası Tuhaf Masallar benim için serinin en keyifli kitabı oldu, eğer seriyi tamamını okuyacak kadar beğendiyseniz sakın bu kitabı kaçırmayın. Seriyi okumadınız ama masal seviyorsanız da Tuhaf Masallara bir şans verin.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget