İnceleme: A Ghost Story: Mistik Bir Yalnızlık

Hayaletlere inanır mısınız? Hayır, korkutucu olanlardan bahsetmiyoruz. Sevdiklerinizin ölseler de bu dünyadan tam anlamıyla göç etmemesinden bahsediyoruz. C ve M birbirlerini seven bir çift iken C bir kaza sonucu hayatını kaybeder. C’nin ölü bedeninden ayrılan ruhu eve döner ve karısı M ile iletişim kurmaya çalışır. Film, bu noktadan itibaren mistik bir şekilde bizlere hayatı sorgulatmaya yönelir. Yönetmenliğini David Lowery’nin yaptığı A Ghost Story bizlere ilginç bir deneyim sunuyor. Dram, Fantastik ve Romantik türlerini içeren film bizlere 1990 yapımı meşhur Ghost filmini direkt hatırlatıyor olsa da birçok yönden orijinal olmayı başarıyor.


Film, minimum diyalog içeriyor fakat anlatmak istediğini görselliği, harika bir fotoğraf karesi niteliğindeki sahneleri ve fondaki müzikleri ile bizlere başarılı bir şekilde aktarıyor. Ağır havasına rağmen 1 saat 35 dakikalık süresi boyunca akıcı olmayı başarıyor. Basit bir çarşaftan ibaret olan hayalet figürü normalde bizlere absürt bir komedi unsuru olarak geliyor olsa da film bunu alıp düşündürücü, kasvetli ve etkileyici bir figür olarak sunuyor. Özellikle hayalet figürünün genel olarak yalnız dolaşmasının gösterilişi bizleri etkileyen en önemli unsurlardan birisi haline geliyor.

Başrollerinde Casey Affleck (C) ve Rooney Mara’ nın (M) yer aldığı film, oyuncular yönünden küçük bir kadroya sahip. Affleck ve Mara dışında kısa süreli bazı oyuncular yer alıyor olsa da filmde bolca gördüğümüz sadece iki başrol oluyor. Rooney Mara, karakterin kocasının ölümü sonrası yaşadıklarını, davranışları ve mimikleri ile gayet iyi bir şekilde bizlere yansıtıyor. Casey Affleck ise neredeyse bütün film boyunca çarşafın altında yer aldığı için bizlere pek bir performans sergileyemiyor fakat çarşafın altına girene kadar ki sergilediği oyunculuk Rooney Mara ile aynı seviyede oluyor.


Sinematografik yönden bizleri büyüleyen A Ghost Story, film
boyunca bir fotoğraf karesi olarak derdini gösteriyor. Kullanılan kamera açıları, perspektif ve ışık hayaletin yalnızlığı ile çaresizliğini mistik bir yolla anlatıyor. Kullanılan renkler ise filmin kasvetli havasını güçlendirici bir nitelikte oluyor. Fon müzikleri her sahneyi çok iyi bir şekilde destekleyip bizleri filme bağlayan en önemli etken oluyor. Müzik-sahne uyumu olmasa sahneler tek başına bir anlam ifade etmeyebilirdi.


A Ghost Story sevgiyi, ölümü ve yaşamı orijinal bir şekilde mistik bir havayla anlatan dramatik, romantik ve aynı zamanda fantastik bir yapım olarak karşımızı çıkıyor. Sadeliği ve basitliği ile etkileyen nadir filmlerden olmayı da başarıyor.

PUAN: 7/10

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget