İnceleme: Pro Evolution Soccer 2018

Bir dahaki sefere artık...
  Her sene olduğu gibi bu senede PES ve FIFA rekabeti üst seviyede. Gelişen oyun motorları, oyuncuların istekleri derken yapımcılarda her sene oyunlarının üstüne koyarak piyasaya sunuyorlar. Bu incelememizde 12 Eylül Salı günü çıkan Pes 2018 oyununu inceleyeceğiz.

   Biliyorsunuz ki çoğu oyuncuya göre son yıllarda FIFA , daha eski yıllarda ise PES futbol oyunlarındaki hakimiyetini sürdürmüştü. Bunu FIFA’nın son yıllarda ki çıkışına ve PES’in son yıllarda yaptığı büyük hatalara bağlayabiliriz. Bunlardan dolayı FIFA son yıllarda PES’in elinden liderliği aldı. Peki PES nasıl bu zaman kadar hep daha iyi oldu ? Çünkü 2003 yılında yayınlanan PES 2003, serinin Avrupa'da ki çıkış noktalarından biri oldu. EA Sports'un FIFA 03 ve FIFA 04'te bekleneni vermemesi PES'in önünü açmıştı. PES 2003 özellikle grafiksel ve görsel anlamda rakibi FIFA'nın önüne geçmeyi başarmış, böylece seri Avrupa'da hızlı bir şekilde yayılmayı başarmıştı.

  Daha sonra ki yıllarda da KONAMİ ne görsel anlamda ne de oyunun mekaniklerinden taviz vermeyerek, aksine oyunun üstüne çok daha eklemeler yaparak rakibi karşısında farkı açmıştı.

  PES 2014 büyük umutların bağlandığı fakat serinin fanlarını büyük hayal kırıklığına uğratan bir yapım olarak öne çıkmıştı. Yeni konsolların gelmesi ile oyun motorunda değişikliğe gittiler ve FOX ENGİNE’ye geçiş yaptılar. Konami herhalde değişikliğe giderek iyi yaptık diye düşündü ama aslında yıllarca oturmuş olan oyunlarının sistemini,mekaniklerini değiştirerek büyük bir hata yaptılar. Haliyle bu durumu FIFA çok iyi değerlendirdi. FIFA 2014 serinin başarılı oyunlarından biriydi ve PES’e göre daha yavaş ve pas sistemine dayalı oyun dinamikleri çoğu oyuncuya daha çekici gelmiş ve FIFA’ya  fazlaca oyuncu aktarımı olmuştu.

  Serinin diğer oyunlarından PES tekrardan oyunu toparlamaya çalışsada gerek lisans problemleri gerek FIFA’ya nazaran oynanış eksiklikleri yüzünden halen PES serisi FIFA’nın önüne geçemedi.

  Pes 2018, önceki oyunlara göre ( 2014-15-16-17 ) daha oturaklı olmuş. Ama bu oyunla beraber serinin ana odağı olan hızlı ve eğlenceli oynanışı kaybetmiş. Zaten serinin artık farklı bir yöne doğru gittiği çok belliydi. Serinin hayranları eski günlere dönmeyi çok istesede artık Pes, aynı FIFA gibi pas ve gerçekçi oynanışa önem veriyor. Gerçekçi  olmasın demiyoruz ama keşke hızlı ve RPG tarzı oynanışı devam ettirseydiler.



  PES 2014’den buyana benim en şikayetçi olduğum konu renk paleti idi. Oyunun grafiklerinde sorun yok ancak renk paletinden dolayı oyun çok soluktu. Ama bu oyunda daha canlı bir renk paleti kullanmışlar.  Fotoğrafta da belli olduğu gibi grafiksel anlamda oyun PES 2013’e göre on kat daha iyi ancak kullanılan kötü renk paleti yüzünden sanki PES 2013’ün grafikleri daha iyi gibi duruyor. En azından bu oyunda biraz daha canlı yapmayı düşünebilmişler. Artık o kadar da rahatsız etmiyor.


  
   Grafiklerde de kendini fazlaca belli eden bir gelişim var. Serinin kuşkusuz en iyi grafiklere sahip oyunu. Stadyumdaki atmosfer, taraftar ambiansı ve daha bir çok görsel efekt çok daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Tarftarlar çok detaylı değil ancak artık kağıt gibi de değiller. Oyuncu yüzleri yine efsane. Serinin belki de FIFA’ya oranla her zaman daha iyi olan yönü oyuncu yüzleri olmuştur. Yine FIFA’ya oranla çok daha iyi. Önceki oyunlarda eleştirdiğimiz bir diğer konu ise FIFA’nın o canlı ve dinamik çimlerine oranla PES’in soluk ve kağıt gibi olan çimleri idi. Ancak bu oyunla aşırı derecede geliştirmişler. Artık kağıt gibi durmuyorlar ve hava şartlarına göre değişime uğruyorlar. Hangi açıdan bakarsanız bakın çimler fazlası ile gerçekçi.




   FIFA’nın kaç sene önce yaptığı yenilikler PES tarafında ancak yeni yeni oyuna aktarılıyor. Formaların kirlenmesi, çimlerde çıkan ayak izleri vs FIFA’da çok önceden oyunda yer alan detaylardı. PES’te bu sene bile bazı eksikleri var bu konuda. Örneğin halen top yağmurlu havada kirlenmiyor. Kimisine göre bunlar olmasa da olur ancak rakibi bunları yapıyorken PES’in bunları es geçmesi bizce hiç hoş değil. En azından bu oyuna bazı ince detayları eklemişler. Buna da şükür.



   Oyun daha oturaklı dedik. Bu oturaklığı oyunun her yönünde hissedebiliyorsunuz. Fizik olarak geliştirmeler yapılmış. Top artık balon gibi değil ve pas verdiğinizde, uzun top attığınızda, şut attığınızda top havada süzülürken o doygunluğu, topun sahada gerçekten mesafe kat ettiğini fazlasıyla hissediyorsunuz. Ayrıca pas alırken ve verirken gerçekten pas verdiğinizi hissediyorsunuz. Şutlar ve paslar konusunda çok fazla geliştirme yapmışlar. Bu konuda rakibi ile arasındaki farkı önemli derecede kapatmış görünüyorlar.



   Animasyonlarda da önemli değişiklikler olmuş. Çok daha gerçekçi ve oyun baya bir akıcı olduğu için oyuncu kontrolleri daha gerçekçi olmuş. Pas alırken/verirken, şutlarda ve top kontrollerinde çok gerçekçi animasyonlar var. Kalecilerde de her sene olduğu gibi  bu senede önemli geliştirmeler var. Artık gol atmak çok daha zor.


   İkili mücadeleler birkaç senedir PES serisinde güzel bir hissiyat vermiyor. Ama bu oyunla beraber biraz daha gerçekçi olmuş ve oynarken rakip oyuncuyla mücadele ettiğinizi hissediyorsunuz. Bu konuda FIFA ile aralarında azımsanmayacak kadar fark var. Gelecek oyunlarla bunu da çözmesi lazım Konami’nin.

   PES serisinin son yıllarda ki en büyük sorunu kuşkusuz lisans problemi. Hem oynanabilir spor kulüplerin de hem milli takımlarda hem de stadyumlarda büyük bir lisans problemi var. Rakibi bu konuda bu kadar güçlü iken KONAMİ’nin buna bir çare bulamaması ilginç. Oyunda milli takımlar dahil toplamda 300’e yakın takım var. Ne yazık ki sadece bunların yaklaşık 150 tanesi lisanslı takım. Toplam da 37 stadyum var ve yine bunların sadece 19 tanesi lisanslı stadyum. Bu arada Türk takımlarından Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş var. Türkiye Milli Takımı da tam lisanslı. Ancak İstiklal Marşı'mız yok. Üzücü ama buna da şükür diyelim.



   Yapay zeka konusunda iki seride önemli işler yapmadı. Her oyunda geliştirmeler yapıldı dense de oyun için hissedebileceğiniz değişiklikler değil bunlar. O yüzden bu oyundaki yapay zekanın diğer oyunlardan farkı yok.

   PES’in son yıllarda ki en eleştirdiğim yanlarından birisi de bilgisayar oyuncularına üvey evlat muamelesi yapması. Resmen PC tarafına farklı, konsol tarafına farklı bir oyun çıkartıyorlar. Demonun PC ‘ye oyun çıktıktan sonra gelmesi, grafiklerde ki büyük farklar ve kötü internet yapısı PC oyuncularını bıktırmış durumda. KONAMİ böyle yaparak çok oyuncu kaybediyor, haberleri yok.

   Bu oyunda en çok beğendiğim yeniliklerden birisi multiplayer kısmına getirilen yeni modlar. Direk 1 vs 1 maçlar ve MyClub zaten vardı. Ama Rastegele Seçim maçı diye mod getirmişler. Bunu Fifa'da olan mod FUTDraft'a benzetebiliriz ama bu bana daha eğlenceli geldi. Yine aynı FutDraft'ta ki gibi belli krıterler belirliyorsunuz ve ona göre oyuncu, forma ve arma geliyor. Sonra karşı ki rakibiniz ile  takas yapmaya çalışıyorsunuz. Modun en eğlenceli kısmı da bu zaten. Diğer 3 vs 3 modda ise klasik 3'e 3 maçlar ancak maç sonunda kendi takımınız arasında da bir istatistiklik belirleniyor ve buna göre kendi takımınız içerisinde ki en iyi oyuncu belli oluyor. Bu da bence güzel bir özellik.

   Online altyapı önceki oyunlarda olan sorunlardan bir tanesi idi. Bu oyunda bunu da kısmen çözebilmişler. Artık serverlardan dolayı gerçekleşen takılmaklar yok. Oyuncunun internetine göre değişecektir ancak normal düzeyde bir internette rahat ve takılmadan oynanabilir. Garip gelebilir ama bence online anlamda FİFA'ya göre bu sene PES çok daha önde. Daha yeni ve eğlenceli modlar var çünkü.

   Uzun lafın kısası, PES bu sene diğer oyunlara göre görsel ve atmosfer anlamında daha iyi. Oyun yavaşlamış. Giderek oyun mekanikleri serinin köklerinden uzaklaşıyor. Fizik ve animasyon konusunda da önemli gelişimler var. Bu sene karşımızda ayakları yere daha sağlam basan bir oyun var. Ancak karşısında çok sağlam bir rakip var. Liderliği tekrardan almak istiyorsa PES’in daha kırk fırın ekmek yemesi lazım...

Grafikler ve atmosfer : 7/10
Sesler ve müzikler : 5/10
Lisanslar : 3/10
Oynanabilirlik -Oynanış : 8,5/10
Oyuna Puanımız : 7/10

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget