Game of Thrones: Duvar Hakkında Az Bilinen 15 Şey


          Westeros’un kuzeyinin de kuzeyinde hiç yaz görmemiş toprakları yedi krallıktan ayıran ve koruyan yapı. Binlerce yıl önce Ak gezenlerden korunmak için Mimar Brandon tarafından, devlerinde yardımıyla yapılan Ice And Fire evreninde Westerosta bulunan tek harika yapı (geri kalanlar Essos kıtasında).
15. Kadim Büyüler Duvarın Temellerine Kazınmış halde

            Mimar Brandon Stark, duvarın inşası sırasında ölü olan hiçbir şeyin duvarın kuzeyine geçememesi için duvarı koruyucu büyüler beraber yapmıştır. Esas amacı Ak gezenlerden insanlığı korumak olan duvar’ın Ak gezenler gibi güçlerinin sınırı bilinmeyen bir düşmana karşı dayanması için Mimar Brandon büyü kullanmıştır.

14. Jon Snow 998. Lord Kumandan oldu

            Duvarın önemi ilk kurulduğu andan itibaren yıllar süresince güneydeki topraklar için değerini kaybetti zamanla Ak gezenler sadece birer yaşlı nine hikayesine dönüştü, ancak binlerce yıldır birçok Lord Kumandan duvarı yabaniler ve Ak gezenlerden korumak için görev başına geçmiştir.
            Jon’dan önce Lord Kumandan olan Joer Mormont’un isyan yüzünden kendi adamlarınca öldürülmesi sonucu, Üstat Aemon Lord Kumandan’lık için oylama yaptırmış ve yine Üstat’ın verdiği bir oy farkla Jon Snow Kara Kalenin başına geçmiştir. Bence Üstat Aemon’da Jon Snow gibi gerçek tehlikenin farkındaydı bu yüzden oyunu Jon’a verdi ve onun 998. Lord Kumandan olmasını sağladı.

13. Önceleri Duvar Saygın Bir Yerdi
           
           Binlerce yıl önce duvar saygın çok adamı olan ve güneydeki topraklardan bolca yardım alan bir yerdi ancak şu anda güneyden pek yardım gelmiyor, hırsızlar ve katiller ölüm cezasından kurtulmak için duvara geliyor ve ilk fırsatta oradan tüymeye çalışıyorlar. Yapılışından binlerce yıl geçtikten sonra şuan ki dizi zamanında Jon ve beraberinde kuzey hariç güneydeki tehlikeli umursayan olmadığı da göze alınırsa bir kral muhafızıyla neredeyse aynı yasaklara sahip gece gözcülerinin neden yaklaşık 50 kişi kaldığı anlaşılır

12. Duvarı Tırmanmak İmkansızdır

            Her ne kadar Jon yabanilerden tarafmış gibi yaparken onu ve beraberinde birkaç yabanılı duvarı tırmanırken, birkaçı başaramadı, görmüş olsak ta işin aslı tamamen farklı, profesyonel dağcılara göre duvara tırmanılamaz.

11. Duvar 300 mil ve 700 feet yüksekliğinde

            Yani yaklaşık 483 km uzunluğa ve yaklaşık 214 m yüksekliğe sahip duvar Ice and Fire evrenindeki en büyük yapısı. Aşılması imkânsız, ancak dizide ve kitaplarda Ak gezenler nasıl bir yol izleyerek duvarı aşacak hep beraber göreceğiz.

10. Duvarda Kapı Yerine Tünel var

            Duvarın güneyi ile kuzeyine geçmenin bildiğimiz tek yolu, tırmanmak dışında, kara kaledeki tüneli kullanmak. Burada sıradan bir kapı sistemi yerine tünel sistemi var, nedeni duvarın çok kalın olması. Stratejik bir önemi ise gereken durumlarda duvarın tünelini su ile doldurup oranın dondurularak tüm giriş çıkış yollarının kapanması.

 9. Duvarın Kuzeyindeki Ormanın Tehlikeli Büyüyüşü

            Neredeyse tüm büyülü serilerin korkusu olan ormanlar, duvarın kuzeyinde ki perili orman yatmakta genelde gece gözcüleri tarafından sürekli kesilen kısmı kuzeyden yaklaşan bir tehlikenin hemen fark edilmesini sağlar. Ancak zamanla ağaçlar geri dönmeye ve giderek duvara yaklaşmaya başladılar.

8. Sadece 3 Kale Duvarı Koruyor

            Her ne kadar aşılması zor olsa da duvar da adam gücüne ihtiyaç duyuyor. Duvarın en önemli üç kalesi olan Kara Kale (ana üst), Gölge Kulesi ve Doğu Gözcüsü. Kara Kale’ye hepimiz aşinayız, Gölge Kulesi batı’yı Doğu Gözcüsü’de doğu ve deniz tarafından gelecek saldırıları için kurulmuştur.

7. Toplam 19 Kale Duvarı Koruyor

            Her ne kadar duvar boyunca 19 kale yer alsa da asla 19 kale aynı anda kullanılmaya başlanmadı belki gelecek savaşta 19 kalenin aynı anda kullanılacağı bir an gelebilir. Ancak şu anda Kuzey hariç kimse tehlikenin farkında değil, bence görene kadar da olmayacaklar.

6. Mimar Brandon Stark tarafından yapıldı

            Neredeyse kesin olan bu bilgi Starkların büyü ve duvar ile yakından ilişkisi olduğunu doğrular nitelikte. Mimar Brandon sadece duvarı yapmakla kalmamış, Eski Şehir (Old Town) da gördüğümüz hisar, WinterFell ve Winterfer’ın altında Stark Krallarının mezarı olan, uzunluğu net olarak bilinemeyen Winterfell Mezarlığını yapmıştır.

5. Kara Kale Her Zaman Merkez Değildi

            Kara Kaleden önce gece gözcülerinin en önemli kalesi konumunda en eskileri ve en büyükleri Gece Kale vardı. Zamanla bu kaledeki adam sayısı gittikçe azaldı ve kale çok mastarflı bir yer haline gelince gece gözcüleri buradan Kraliçe Alysanne Targaryen zamanında ayrıldı, şu anda Gece Kalenin sadece yıkıntıları kalmış durumda.

            Pek çok efsaneye yer sahiğliği yapan Kale; ismi insanlar tarafından unutulmadan önce Gece Kralı burada hükmünü sürmüş ve Fare Ahçı, Andal Kralına, kralın prensini ve domuz pastırması tartını burada servis etmişti. 79. devriye nöbetteyken genç ve cesur Danny Flint burada teczvüze uğramış ve öldürülmüştü. Kral Sherrit eski Andallar’ı burada lanetlemiş ve burası çırak çocukların gece gelen şeyle yüzleştiği yerdi. Kör Symeon Yıldızgöz’ün dövüşen cehennem tazılarını gördüğü yer. Deli Balta bir zamanlar bu avludayürümüş ve bu kulelere tırmanmıştı, kardeşlerini karanlıkta katlederek.
4. Kara Kale’de Tanrı Ağacı Yoktur


            Tarın ağaçlarının Game of Thrones evreninde çok önemli bir yeri olduğu su götürmez bir gerçek. Biri ne zaman Gece Gözcülerine katılacak olursa kendi inanışına göre tanrısına yemin etmeli, eğer Yedi İnancına sahipse yeni tanrılara, Boğulmuş tanrıya inanıyorsa Boğulmuş tanrıya ve eski tanrılara inanıyorsa Tanrı ağacı’nın önünde yeminini etmeli.
            Ancak Kara Kalenin içinde bir tanrı ağacı yok, kuzeyinde ormanın başladığı yere yakın bir yerde tanrı ağacı var, Eski tanrılara inananlar buraya kadar gelip kutsal yeminlerini etmeliler.


3. Duvar Kendini Dökülen Buz Katmanları ile Koruyabilir

            Yedi Krallığın koruyucusu olan duvar’ın aşılması çok zor olduğu aşikâr ama duvarı tamamen kılıç ve insan gücüyle korumakta imkânsız. Duvara tırmanmaya çalışan kişileri genellikle duvarın kendisi etkisiz hale getirir. Ara sıra tırmananın tırmanma ekipmanını sapladığı yerlerden yada yukarısından buz parçaları düşer ve tırmanmaya çalışan düşen buz yüzünden hayatını kaybeder.

2. Duvar Hadrian Duvarından Esinlenilmiştir

            Hadrian Duvarı ya da Roma Duvarı, modern İngiltere'yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran Roma İmparatorluğu zamanında taştan yapılmış bir settir. Duvar, İngiltere'de inşa edilmiş üç istihkamın ikincisidir. Bunlardan ilki Gask Ridge, üçüncüsü ise Antonine Duvarı'dır. Her üç duvar da Roma İmparatorluğu denetimindeki Britanya'nın ekonomik düzenini ve güvenliğini, İskoçyalı kuzey kabilelerinin akınlarından korunmak için kuzeye inşaa edilmiş olup imparatorluğun kuzey sınırlarını çizmiştir. Hadrian Duvarı, bu üç duvar içinde fiziksel varlığını en çok koruyabilen ve bu yüzden en çok bilinenidir.

            MS 117 yılında imparator olan Hadrian zamanında imparatorluk genişlemesinin sonuna gelmişti ve yeni imparator ülkesinin sınırlarını güçlendirme kararı aldı. MS 122 yılında Britanya'yı ziyareti sırasında Hadrian, Britanya'nın batısındaki Solway Firth ile doğusundaki River Tyne arasında, kuzey barbarının istilalarından korunmak için bir duvar örülmesini emretmiştir. Duvar imparatorluğun en güçlendirilmiş duvarı olmasının ve İngiltere'deki kuzey sınırlarını oluşturmanın yanında gümrük kapısı ve vergilendirme noktası olarak işlev görmüştür.
Duvarın önemli bir kısmı, özellikle orta bölümü, halen ayaktadır. Kuzey İngiltere'nin en popüler turizm merkezidir. Duvar 1987'de UNESCO Dünya Mirası Alanları 'na dahil edilmiştir


1. Duvar Bir Buz Ejderi İçerebilir

      Game of Thrones evrenindeki en büyük gizemlerden biride Buz Ejderi, George R. R. Martin’in çocuklar için yazdığı Buz Ejderi kitabından beridir çok merak edilen konulardan biri haline gelen buz ejderi ile ilgili birçok farklı teori bulunmakta.


      Duvar sırlarını hala korumaya devam ederken duvarın içinde aslında bir buz ejderi olduğu teorisi mantıklı duruyor, neden derseniz devlere bile salip olsanız duvar 213metre yükseklik ve 484km uzunluğunda bir yapıyı inşa etmeniz imkansıza yakın, eğer buz nefesli bir ejderhanız yoksa. Duvarın içinde bir buz ejderi uyuyor olabilir ve hatta duvarın kendisi uzun gecede uyanmayı bekleyen buz ejderleri olabilir. Efsanelere göre kış borusu üflendiğinde devleri topraktan uyandırmıştır ve tekrar üflendiğinde duvarı yıkacak bir güce sahip olacak, duvarın içinde bir ya da birden fazla uyuyan buz ejderleri varsa bunları uyandıra bilir mi dersiniz?

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget