İnceleme: Your Name (Kimi No Na Wa): İçimdeki Yabancı Kim?


Your Name, orijinal adı ile "Kimi no na wa." fantastik bir arayışı anlatan bir anime olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmenliğini ve senaristliğini adını pek çok animasyonla duyurmuş olan Makoto Shinkai üstleniyor. Bilmediğiniz bir sebepten ötürü bazı günler uyandığınızda başkasının hayatını yaşasanız ve o da sizin hayatınızı yaşasa ne yapardınız? İşte filmin hikayesi böyle başlıyor ve daha da ilginç bir hal alıyor. 

Yapım, başta klişe bir senaryoya sahip gibi gözüküyor. Piyasada pek çok yaşam değişimi ile ilgili film mevcut. Fakat Your Name'de olay bundan ibaret değil. Your Name, eğlenceli gözüken bir hayat değiştirme hikayesi olarak başlayıp fantastik ve duygusal bir arayış ve kurtarma hikayesine dönüşüyor. Japonya'nın ücra bir köyünde yaşayan Mitsuha ile başkent Tokyo'da yaşayan Taki bilinmedik bir şekilde düzenli olarak birbirlerinin hayatlarını yaşamaya başlarlar. Fakat bir süre sonra bu olay kesilir. Bunun farkına varan ve nedenini öğrenmek isteyen Taki, Mitsuha'nın yaşadığı fakat adını bilmediği köyü aramaya başlar. Elindeki çizim sayesinde köyü bulan Taki korkunç bir gerçekle karşı karşıya kalır. Bu noktadan sonra her şeyi değiştirmek Taki'nin elindedir. Film, orijinalliği ve sürükleyiciliği ile şaşırtıyor ve memnun ediyor. 

Film senaryosu ile ne kadar ilgi çekici olsa da bazı sıkıntılı yönlere sahip. Öncelikle kurgusu itibariyle başlarda pek çok kafa karışıklığına neden oluyor. Her ne kadar animasyon olsa da konu ve içerik bakımından dramatik bir yapım. Haliyle kurgusu bu dram etkisini pek çok kez ortadan kaldırıp eğlenceli bir çocuk filmine çeviriyor. Buna sebep olan bir diğer etken de müzikleri. Sahne-müzik uyumu neredeyse hiç yok film boyunca. Yanlış müzik seçimi her sahnede aşırı belli olup batıyor. Yine dramatik etkiyi bozarak filmin havasını başka yöne itiyor. Açıkçası artık Japon yapımı animasyonlarda Japon yapımı müzikleri kullanma ısrarından vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbetteki bölgeye, ülkeye özgü müzikler yer almalı fakat bir süre sonra seyirciyi (en azından beni) bunaltıyor ve sahneden koparıyor. Bu sebeple filmin ağırlığına uygun müzikler kullanılmadığı kanısındayım. 

Filmin çizimleri ve renkler seyirciyi memnun eden diğer olumlu yönleri arasında yer alıyor. Doygun ve göz alıcı renk kullanımı hikayeyi taşıyan etkenlerden birisi oluyor. Kamera hareketleri de sahnelere uygun bir şekilde gerçekleşiyor. Süresi ise hikayesine göre biraz uzun kalıyor. Normalde 1 saat 20 dakika gibi bir sürede bitebilecek olan konu 20-25 dakika fazladan uzuyor ve bazı sahneler seyirciyi bunaltabiliyor.

Your Name, ilginç konusu ile memnun ediyor fakat kurgusu ve yanlış müzik kullanımı ile genelinde hayal kırıklığına uğratıyor. Yine de Hollywood uyarlaması olabilme potansiyeline sahip, izlenmeye değer bir anime olarak yerini alıyor.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget