İnceleme: Game of Thrones 7.Sezon 4.Bölüm "The Spoils of War"


Bölüme geçen bölüm kaldığımız yer olan yüksek bahçede başladık burada Jaime’nin krallığın borçları adına Tyrell’lerin kasalarını tam anlamıyla boşalttığını ve gerçekten de Tyrell hanesinin tüm krallığın borcunu ödeyecek ve hatta belki arta bilecek kadar zengin olduğu göze çarpıyor. İlk Sahnede Bronn kendisine bir kale istiyor ve Jaime’ye bunu dile getirerek High Garden’ı istediğinden bahsediyor. Jaime’de kaleyi Bronn’a verse bile Dany’gelip ertesi gün senden alır diyor. Bronn burada Lannisterlar’ın bir kendisine olan borcunu ödemediğinden bahsediyor geçtiğimiz sezonlar göz önüne alınırsa pekte haksız sayılmaz bir kalesi olmadı adamın. Jaime’de kendi açısından haklı bir konuyu dile getiriyor zira geçtiğimi bölüm High Garden’ın kolayca alındığı düşünülürse. Ardından Randyll ve Dickon Tarly gelip bazı çiftçilerin hasadını vermekte gönülsüz olduğundan bahsediyor Jaime’de Bronn, Randyll ve Dickon’u o hasatları almaları için görevlendiriyor burada en önemli nokta o hasatların özellikle buna güvenen Kraliçe Cersei cephesi için hayati önem taşıdığı söylene bilir zira ilk bölümde ordularını besleyecek yiyeceğin nereden temin edilmesi gerektiği hakkında konuşmuşlardı.


Ardından Kings Lannding’e geri dönüyoruz ve Iron Bank temsilcisinin hala orada olduğu savaşın gidişatında üç sıfır önde diyeceğimiz Cersei’ye borçlarının kapanmasının ardından destek olabileceklerini söylüyor. Burada dikkat çeken nokta ise Golden Company bu paralı asker bir BlackFire tarafından kurulmuş ve asla kontratlarını bozmayıp işlerini tamamlamaları ile ünlülerdir. Eğer Cersei karadaki gücünü arttırmak istiyorsa kesinlikle gidebileceği tek adres burası.


Tekrar kuzeye gittiğimizde Little Finger ve Brann’i konuşurken görüyoruz Serçe parmak burada Brann’e annelerinin onları ne kadar sevdikleri, annelerin koruyamadığı ancak Catelyn’in çocuklarını korumak için her şeyi yapabileceğini, ne isterse söylemesinin yeterli olduğunu söylüyor. Ardından ilk sezonda Brann’e suikast girişiminde kullanılmış olan Catspaw isimli bıçağı Brann’e veriyor. Annesinin Brann’i koruduğunu hatırlatıp yaşadıklarının bir kaos olduğunu söyler söylemez her şeyi gören duyan ve bilen Brann’imiz Littlefinger’ın zamanında Lord Varys’e söylediği söz olan Kaos bir merdivendir sözünü Littlefinger’a karşı söylüyor burada şaşıran Littlefinger neredeyse afallıyor. Ardından veda etmek için Brann’in odasına gelen Miray’ı fırsat bilerek oradan çıkıyor. Mira Brann’e veda etmeye geldiğini gitmek istemediğini ancak savaş geldiğinde ailesinin yanında olmak istediğinden bahsediyor. Bran burada Mira’ya neredeyse hiç tepki vermiyor sadece teşekkür etmekle yetiniyor. Mira Brann’e olanları Brann için ölenleri hatırlatıyor ve Brann’inde o mağarada öldüğünü söylüyor, Mira burada muhtemelen Brann’in kişiliğinin tamamen Üç gözlü kuzgun olduğunu dile getiriyor ve üzülmüş bir şekilde odadan çıkıyor.


Sezonun beklenen sahnelerinden biri olan Aryanın Winterfell’e gelişi sonunda gerçekleşiyor, kaleye girişte sorun yaşasa da kapıdaki nöbetçilere güzel bir blöf yaparak kaleye girmeyi ve kendisini sadece Sansa’nın kendisini bulabileceği bir yere gitmesi o yerin ise Ned Stark’ın mezarı olması güzel bir detay olmuş. Sonraki sahnede geçen bölüm Winterfell’e geri dönüp kız kardeşi Sansay’ı ürküten Brann’in yanına gidiyorlar Sansa Arya ile daha önce olan konuşmasında Aryanın Listesine inanmış gözükmese de burada olan konuşmalardan hem Aryanın listesine inanıyor hem de zamanla bu denli değişmiş olan iki kardeşi karşısında dehşete düştüğü görülüyor. Bu sahnedeki en önemli noktalardan biri Brann’in Serçe Parmaktan aldığı hançeri Arya’ya vermesi. Kendisi kullanamayacak olması ve Arya’nın ne amaçla kullanacağını muhtemelen bilmesi nedeniyle böyle bir hamle yapmış olduğunu söyleyebilirim.


Ardından bıraktığımız yerden Ejderha kayasına geri dönüyoruz Missandei ve Dany’nin Gri Solucan hakkında konuştuğunu ve Dany’nin olanları merakı Jon Snow’ tarafından bölünüyor. Jon mağara’da kazı işlemleri başlamadan önce Dany’ye ejderha camı rezervini ve dizi zamanından binlerce yıl önce ormanın çocuklarının duvarlara çizdiği şekilleri,uzun gecede insanlar ve ormanın çocuklarının beraber ortak düşmanları olan Ak gezenlere karşı verdiği savaşın kanıtı niteliğinde olan duvar çizimlerini gösteriyor. Mağaradan çıkar çıkmaz Varys ve Tyrion üçüncü bölümün sonunda gerçekleşen olaylar olan Kasterly Kayasının alınışı, donanmalarının bir kısmının daha kaybedilişi ve yüksek bahçenin düşüşü haberini getiriyorlar. Dany bu haber karşısında öfkesini son derece belli edip, Ejderhaları sonunda oyuna sokmaya karar veriyor. Tyrion karşı çıkmaya çalışsa da zekice planların Westerosta şu ana kadar işe yaramaması sonucunda savaşa aktif bir şekilde dahil oluyor. Burada Dany Jon Snow’a fikrini sorduğunda ise Jon kaleleri yakıp sivillere zarar vermenin onu Cersei’den daha iyi yapmayacağı görüşünü dile getiriyor. Belki de bu noktada Dany elindeki en iyi seçeneğin güçlerini kaleler ve siviller yerine ordular üzerinde kullanmanın en mantıklısı olacağı sonucuna varıyor.


Sonrasında Winterfell’e geri dönüp uzun yıllar sonda sonunda yuvasında olmanın verdiği mutluluk ile kalede gezen Arya’yı görüyoruz. Brienne ve Podrick’in talimlerini gören Arya Brienne’den kendisi ile de talim yapmasını istiyor ve Brienne’in Tazıyı yenmiş olduğu zamanı tekrar hatırlatıyor. İkilinin dövüşü Brienne’nin rakibini biraz hafife alma hatasını yapmasıyla başlıyor ama bir süre sonra Brienne’de Aryanın hamlelerine ayak uydurmaya başlıyor ve gerçek anlamda dizide gördüğümüz birebir kapışmalar arasında en iyilerden birini izliyoruz. Burada dikkat çeken nokta olanları yukarıdan Serçe Parmak ile izleyen Sansa’nın kardeşlerim nereye gidiyor bakışı ile orayı terk ediyor. Serçe Parmak ise Arya’ya selam vermeyi ihmal etmiyor. Olayın sonunda Brienne Arya’ya sana böyle dövüşmeyi kim öğretti sorusunu yöneltiyor ve Arya’ise hiç kimse diyerek güzel bir cevap veriyor.


Tekrar Ejderha kayasına döndüğümüzde ise Jon Snow ve Davos’un Dany hakkında konuştuğunu görüyoruz. Dany’nin olmamasını fırsat bilip adadakilerle Dany hakkında konuşmaya çalışan Jon ve Davos ilk önce hiç beklemedikleri bir soru olan Westeros’taki “piçlik” kavramını Missandei’ye anlatmak zorunda kalıyor. Ardından Dany’nin nasıl bir kraliçe olduğunu insanların Dany’i Dany’nin onların kraliçesi olması için seçtiğini. Kraliçeliğin sadece soydan gelen bir unvan olmadığını takipçileri tarafından Dany’nin seçilmiş bir kraliçe olduğunu güzelce Jon ve Davos’a anlatıyor. Sonrasında ise Euron’dan kurtulan bir Greyjoy gemisini gören üçlü hemen sahile iniyor ve burada ne Jon’un nede Theon’un beklemediği bir karşılaşmayı görüyoruz. Jon Theon’un yaptıklarına olan sinirini göstermiş ve şu an yaşamasının tek nedeninin Sansa’yı Boltonlar’ın elinden kurtarması olduğunu belirterek sinirini son noktasına kadar gösteriyor. Ardından Theon Yara’yı kurtarmak için Dany’den yardım isteyeceğini söylese de Dany’nin orada olmadığını öğreniyor.


          Ve gelelim bölümün en önemli sahnesine sahne Jaime’nin Sam’in kardeşi Dickon’un ismini tekrar karıştırması ve Bronn’un bu olaya gülmesi ile başlıyoruz Randyll’ın orada olmaması nedeniyle Dickon’un ilk savaşı hakkında ne hissettiğini soran Jaime aslında olması gereken bir cevap alıyor. “Hayatımız boyunca Tyrell hanesine bağlıydık o adamların bazılarıyla ava gitmişliğimiz var”. Konuşma sürerken sesler duyan Bronn dikkat kesilip bir terslik olduğunu farkediyor. İlk sezonlardan beri bizlere bahsedilen Dothrakilerin açık alan performansını ve sayılarının çokluğunu sonunda görüyoruz askerlerine hemen hat oluşturtan Jaime nin yüzünde bile o kadar Dothraki karşısında şimdi yandık bakışı oluşa dursun sonunda Drogon’un sesi duyuluyor, sonunda ejderhayı Bronn ve Jaime’nin yüz ifadesi 6x09’da Ramsey Bolton’un kine yakındı. Dany’nin savaş stratejisi son derece güzeldi Drogon ile açtığı yerden dothtraki’lerin girip bir yandan önden bir yandan arkadan Cersei’nin çok güvendiği kara ordusunu araya alıp ejderhanın da yardımı ile savaşı hızlıca kazanma odaklı bir haldeydi. Burada beklide en stratejik hata Dany’nin yiyecek dolu arabaları yakması olabilir o hasatları kendi ordusu için kullanabilirdi. Anlamadığım noktaya gelirsek 7x03 te Lannister ordusu Yüksek Bahçeyi kuşatırken yanlarında ne vagon nede bir kuşatma aracı yoktu. Ama hadi besin ya da altın vagonlarını yüksek bahçeden aldınız onu yedik. Ancak Arbalet’i nereden buldunuz? 


           Bronn Arbalete doğru koşarken bizlere savaş ne denli yıkıcı olabilir bir defa daha gösterdi. Birkaç başarısız deneme sonucunda Drogon’u vurmuş ve yere inmeye zorlamış olsa da. Ejderha’ya çokta zarar vermiş gözükmüyordu. Uzaktan Tyrion’un savaşı izlerken içten içe kardeşine kaçmasını söylemesi ve Jaime’ninde bunun tam tersini yapıp Dany’yi kendini öldürmek pahasına öldürmeye çalışmasını görüyoruz. Burada Jaime’nin yüz ifadesi Dany’nin yaptıkları karşısında tamamen dehşete düşmüş bir şekilde olsa da sezonlar sonra ilk defa Jaime’ye hak vermiyorum Cersei’nin sivil halkı yakacak kadar ileri gittiğini bile bile, Dany’nin savaş sırasında askerleri yakması karşısında dehşete düşmesi biraz iki yüzlülük gerçi adamın tek karanlık yönü Cersei’ye olan sevgisi. Burada Dany’ye gelen tehlikeyi farkeden Drogon’ tam Jaime’ye alev üflüyor ki muhtemelen Bronn kendisini kurtarıyor.  

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget