Kötüden İyiye Spider-Man Filmleri

Milenyuma girdiğimizden beri teknolojinin önü alınamaz hızda gelişti. Bu gelişim sinemaya da yansıdı ve özel efektli filmler kalite arttırarak vizyona girmeye başladı. Bunun da etkisiyle süper kahraman filmlerine yönelim başladı. Şuan geldiğimiz durum aslında bunu açıkça ortaya koyuyor. 
2000’li yılların başında çıkan Spider-Man filmleri zaten çizgi romandan ve animasyondan hayran kitlesi oluşturmuş bu karakteri iyice tanınır hale getirdi. Bu kadar tanınır olması bir o kadar da sevilmesine yol açtı. Tabi bu sevginin bir de yapım şirketi boyutu var. Bu sevgiyi sonuna kadar sömürmek isteyen Sony her sıkıştığında Spider-Man’e sığındı. Sonuç olarak 15 yılda 3 farklı aktör tarafından 6 ayrı film ortaya kondu. Bu kadar filmin çıkması ise hayran kitleleri tarafından hazmedilemedi ve Tobey tayfası, Garfield severler ve Holland ekibi ortaya çıktı. Öncelikle bu 3 grubun özelliklerine değinmek istiyorum.

Tobey Tayfası:

Old School takılmak isteyen bu arkadaşlar için gelmiş geçmiş ve gelecek en iyi Spider-Man Tobey’dir. Büyük ihtimalle çocukken izledikleri için ona karşı bir vefa borcu güden kitle, ne Garfield’ı seviyor ne de Holland’ı. Gözlemlerime göre Garfield’a duydukları öfke biraz daha yüksek.

Garfield Severler:

Çoğunluğu Tobey filmlerine yetişemeyenler tarafından oluşturulan bu kitle adeta “Spider-Man’imizi yedirmeyiz” ayarında bir ateşleyiciye sahip. Tobey’e ayar olan bu kitle Holland’a daha büyük bir kin güdüyor o ayrı. Sanırım 3. film iptal edilince oldu bütün bunlar.

Holland Ekibi:

Belki de bu 3lü içinde en kanser ekip. Spider-Man hakkında bildikleri her şeyi her yerde yazma ihtiyacı güden bu topluluğun en büyük argümanı “Çizgi Romana en uygun film” olması aslında birazcık irrite ediyor. Çünkü daha filmi görmeden örgütlenen bu kitleye anlam veremiyorum. Bir şeyin ikamesine sempati duyulduğu için diğerine önyargılı olmak normal karşılanabilir ancak bir işi görmeden ona kör kütük bağlanmak gerçekten anormal bir durum.

Şimdi bu üç kitlenin dışında kalan Spider-Man hayranları var bir de. Onlar sadece filmlere odaklanan ve aktörün de sadece oyunculuğuna bakan herkesin örnek alması gereken bir kesim. Kendim de bu kesime dahil olduğum için ve koyu bir Marvel hayranı olmamdan ötürü (ayrıca yazarlık hakkımı da kullanarak) size tamamen şahsi görüşüm olan bu listeyi yapmaya karar verdim. Eminim ki çoğunuz bu listeye karşı çıkacak ancak sinirlenmek yerine sakin kalıp itirazlarınızı Facebook yorumlarından veya Twitter’dan döşeyebilirsiniz. Güzel güzel tartışalım.

Merak edenler için: 1977 Amazing Spider-Man filmi

O zaman başlayalım!

Spider-Man 3 (2007)

İlk göz ağrımızın leş kokan finali. Karakter motivasyonlarında ki eksiklikler ve abartılı oyunculukların yanında en çok rahatsız eden şey ise Peter Parker’ın kötü olamaması. Evet, o sahne hepinizin gözünün önüne geldi ve istemsizce o dansı yapıyorsunuz. Venom ve Sandman’le aynı anda kapışan bu arkadaş Green Goblin Jr. İle bir oluyor ve gerçekten nereden neden nasıl başladığı belli olmayan bu film, herkesin ölümüyle sonuçlanıyor. Abi sen nasıl izin verdin ya Sandman’in gitmesine. Herif bütün dünyayı öldürebilir ve sadece 2 gözaşına saldın elemanı.

The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Çok güzel başlamıştın be! Evet gerçekten seri güzel başlamıştı ama nedense hemen mezun ettiler Peter’ı. Lise hayatı görmek bir yana Peter’ın fakir halini de görmedik baya serseri gibi yaşıyor herif. Bütün derdi manita peşinde koşmak olduğu yetmezmiş gibi bir de iğrenç bir Goblin geliyor pat diye. Herhalde filmin en düzgün yeri Gwen’i yanlışlıkla öldürmesiydi.

Spider-Man 2 (2004)

70’lerden kalma bir kamera tekniği, korku filmi gibi başlayan bir sahne bir de yetmezmiş gibi aşırı tutarsız karakter tavırları. Ben hala anlamadım, Spider-Man neden her filmin sonunda kötü adama kim olduğunu gösteriyor ve kötü adam illa bunun tanıdığı çıkıyor. Hayır kimse de anlamıyor bu çocuğun Spider-Man olduğunu. Neyse benim için asıl büyük soru o değil, Dr. Otto Octavius neden iyi oldu ve neden kendini boğdu?

Spider-Man (2002)

Elimizde çizgi roman ve animasyon serisi gibi bir kaynak olmasa belki hayran olacağımız bir film olabilirdi ancak gerek karakterlerin yaşlı durması, gerek film içindeki mantık hataları bu filme biraz puan kaybettiriyor. Sanırım bu filmlerin en güzel öğesi Simmons’ın oynadığı J. Jonah Jameson karakteri. Demek ki her güzel şeyi bir araya koymakla elimize güzel bir iş geçmiyor.

The Amazing Spider-Man (2012)

Ağ takımlarından lise hayatına, Gwen’den asosyal tavırlara göre her şey harika gidiyordu. 2. Fimde bozmasaydı eğer bu seri Homecoming’in çıkma planını yaptırmazdı bile. Bu filmin neredeyse hiç eksiği yok. Sadece birkaç mantık hataları var, onun dışında hem sürükleyici hem güzel efektli hem de güzel dövüş sahneli bir Spider-Man filmi.

Spider-Man: Homecoming (2017)

Aslında pek söze gerek yok. Tam olarak bir çocuğun başından geçenleri izlediğimiz ve onun nasıl olgunlaştığına tanık olduğumuz gerçek bir Spider-Man filmi. Origin hikaye ve Uncle Ben’den uzak çekilmesi ise bu filmi bir adım öne taşıyıp zirveye yerleştiriyor. Uzun lafın kısası Homecoming çıkmış en iyi Spider-Man filmidir.

Full objektif bakış açısıyla benim görüşüm bu. Ancak hangi oyuncu oynarsa oynasın Spider-Man bizim Spider-Man’imiz, Parker bizim Parker’ımız.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget