Superman`in En Karanlık 15 Versiyonu


Superman`in sadece DC`nin değil, tüm çizgi roman dünyalarının en bilindik süper kahramanlarından bir tanesi olduğu aşikar. Hatta birçok kişi için o, süper kahraman denildiğinde ilk akla gelen isim. Superman`i genellikle doğruluk ve adalet için iyilerin tarafında savaşırken okuyup izledik.  Peki kriptonit dışında bir zayıflığı olmayan ve neredeyse yenilmez olan bu karakter, kötülerin tarafında savaştığında neler olur ve bizi neler bekler? Bu yazıda Superman`in karanlık tarafta olduğu 15 halini sunuyoruz!

15. Justice Lords Superman

İlk kez Justice League çizgi dizisinin bir bölümünde karşılaştığımız bu Superman, alternatif bir evrendeki karanlık Justice League olan Justice Lords grubunun bir üyesi. Justice Lords grubu Amerikan Başkanı Lex Luthor`un Superman`i Flash`ı infaz etmeye zorladığı bir evrenden geliyor. Bu evrende Justice Lords dünya hükümetlerinin yönetimini ele geçirmiş durumda ve onlara tiranca hükmediyor.

İki parçadan oluşan bu bölümünde Justice Lords orijinal Justice League`in olduğu evrene gelip onları esir ediyor ve kendi dünyalarında yaptıklarını burada da yapmaya çalışıyor. Justice Lord Superman hakkındaki en akılda kalıcı şey ise onun da aynı orijinal Superman gibi tamamen doğruları yapıyor olduğuna inanması.

14. Evil Superman (Superman 3)

1983 yapımı Superman 3 cidden vasat bir filmdi, eğer izlediyseniz siz de hak vereceksinizdir. Kötü taraftaki bir Superman`i sinema perdesinde de ilk kez bu filmle gördük ama. Bu filmde bir bilgisayar dahisi olan Gus Gorman, patronunun emriyle sentetik bir kriptonit üretmeye çalışıyor, bilgisayar kriptonitteki bir elementi bulamayınca da o element yerine katran kullanıyor. Ürettiği kriptonit Superman`i öldürmüyor ama bunun yerine Superman`in zihnini ‘’yumuşak huylu’’ ve ‘’süper kötü’’ olarak ikiye bölüyor.

Kriptonit tarafından zihni bölünmüş olan Superman süper güçleriyle işleri berbat etmeye başlıyor. Pisa Kulesinin eğimini yok eden, olimpiyat meşalesini havaya uçuran ve sürekli sarhoş olan Superman bir süper kahramanın tam tersi haline geliyor. Buradaki Superman bir süper kötü olmaktan çok sadece pislik herifin biri gibi davransa da 
 olarak bu listede yerini alıyor.

13. Dark Knight Superman

1986 yılında yayımlanmış The Dark Knight Return mini serisi, Batman`in emekli olduğu, fakat 10 yıl sonra Gotham`da yeni ve büyük tehditlerin ortaya çıkmasıyla geri döndüğü bir alternatif evrende geçiyor. Dark Knight`daki Superman acımasız Amerikan Hükümetiyle ittifak halinde ve hükümet tarafından Batman`i tutuklamakla görevlendiriliyor.

Buradaki Superman de tam olarak karanlık taraftaki bir Superman değildi fakat yozlaşmış olan Amerikan ideallerine hala bağlı olması sebebiyle dışarıdan bakıldığında doğru gözükmeyen şeyler yapıyor. Yine de böyle olmasının asıl sebebi kötü olması değil, yanlış yönlendirilmiş, engellenmiş ve küresel meselelerin arasına devlet tarafından sıkıştırılmış olması.

12. Smallville`in Kal-El`i

Smallville`in ne kadar kötü bir yapım olduğunu artık herkes biliyor, bu işleri çok sevip yakından takip eden ben bile uzun süre bu diziye katlanamadım, fakat bu dizide de Superman`in kötü bir versiyonu işlenmiş. Dizi biraz da Clark Kent`in babasıyla olan zorlu ilişkisini konu alıyordu. Dizinin ilerleyen bölümlerde Clark Kent Jor-El`in onu dünyaya göndermesinin sebebinin onu korumak değil, dünyayı fethetmek için olduğunu öğrenmiş. Onu evlat edinen babasını kurtarmak için bir gün Superman, Kal-El kişiliğinin yeniden programlanmasına izin vermiş ve sonrasında insanlığın sonunu getirme pahasına, kaderi olduğunu düşündüğü dünyaya hükmetme işine kendisini adamış. Diziye devam etmediğim için bir kez daha memnun oldum. Ya siz ne düşünüyorsunuz?

11. Red Son Superman

Kızıl Evlat Superman olarak çevirebileceğimiz Red Son Superman, sorusunu merkeze koyup karşımıza harika bir iş çıkartıyor. Red Son`da Superman`in dünyaya gönderildiği mekik Kansas yerine Sovyet Rusya`ya düşüyor ve Superman Amerika yerine Sovyetler için savaşmak ve onun doğrularını korumak üzere yetiştiriliyor. Komünist Parti ve Stalin için savaşan Superman Soğuk savaş sırasında Amerika ve Sovyetler arasındaki dengeleri Sovyetlerin lehine değiştiren bir güç haline geliyor.

Adı Komünist Rusyayla beraber anılan Superman, ülkesinin gücünü tüm dünyaya yaydı. Wonder Woman`la beraber dünyayı gezen Superman diğer ülkelerde de komünist partiyi güçlendirdi ve hatta bazılarının yeni lideri haline geldi. 

10. Ultraman

Ultraman, dünyaya seyahati sırasında uzay gemisi kriptonite rastlayan ve kriptonit tarafından zayıflatılmak yerine güçlendirilmiş, ayrıca zihni çarpıtılmış bir kriptonluydu. Dünyaya vardığında kendisini Ultraman olarak adlandırdı ve Justice League`in karanlık bir versiyonu olan Crime Syndicate of America`yı (Amerikan Suç Birliği) kurup dünyayı fethetti. Ultraman, gerçek Superman`in yaşadığı dünyayı keşfettiğinde de Crime Syndicate ile birlikte orayı fethetmek için yola çıktı.

İlk kez kendisini 1964`te gördüğümüz Ultraman Superman`in tüm güçlerine sahipti ve onun kriptonit dezavantajından muaftı. Superman`in adalete olan tutkusu gibi o da güce ve iktidara tutkuluydu. Burada Ultraman Superman tarafından yakalandığı, hapisten kaçtığı ve tekrar savaşıp yenildiği bir döngüye girdi. Tarihte birkaç kez farklı güçler ve kişiliklerle yeniden yaratılan Ultraman New 52 ile birlikte kötü bir kriptonlu olarak evrendeki yerini tekrar aldı.

9. The Superman (Harvey Dent)

1997`de DC, süper kahramanların politik ve ekonomik darbeler aldığı yeni versiyonlarını yayımlamaya başladı. Bu yapımlarda Watchmen`den yola çıkılıp, süper kahramanların sadece etrafta dolaşıp kötüleri dövmesinin yanında toplumu ve tarihi nasıl değiştirdikleri de irdelendi. 

Bu yapımların yer aldığı Tangent Universe olarak adlandırılan evrende Superman, yaptığı bir deneyden sağ çıkmayı başarmış ve zihnini yeni bir seviyeye taşımış olan Harvey Dent idi. Telepati ve telekinezi güçlerine de sahip olan Dent, dünyanın kontrolünü ele almaya karar vermeden önce Superman`in kişiliğini taşıyordu ve daha katı bir şekilde de olsa suçlularla mücadele ediyordu. Bu güçleriyle hükümetleri kolayca alaşağı etti ve totaliter bir güç haline geldi.2008`deki bir mini dizide Dent asıl DC dünyasına gelip yeniden aynı şeyleri denediğinde gerçek Superman onu durdurdu.

8. Eradicator Superman

İlk kez 1989`da gördüğümüz The Eradicator, antik bir uzaylı ırkının kültürünü muhafaza etmek için yaratılmış, sonrasındaysa Krypton kültürü dışındaki tüm kültürleri yok etmek için yeniden programlanmıştı. Binlerce yıl sonra Eradicator Superman`e verildi. Başlarda Yalnızlık Kalesini yaratan ve Superman`i ideal bir kriptonlu haline gelmesi için manipüle etmeye çalışan Eradicator, başarısız olacağını anlayınca kendisi için, Superman`e benzeyen bir başka beden yarattı ve onu kullanmaya başladı

Eradicator Superman`in tüm anılarına sahipti fakat daha acımasız ve vahşiydi. Güneş enerjisini emme gücüne sahip olmadığından bu konuda yarattığı bedene güveniyordu. Yıllar geçtikçe daha merhametli bir hale geldi. Dünyayı kurtarmak için Superman`in yanında savaşıp fedakarlıklar yaptı. Bunlara rağmen Superman`i ve Kripton`u korumak için olan kendini adamışlığı devam etti. Dc`s Rebirth ile başlayan yeni dönemde de Eradicator geri döndü hala eskisi kadar güçlü ve tehlikeli. Muhtemelen bir gün Superman ile tekrar karşı karşıya geleceklerdir.

7. Ubermensch

2000li yılların Elseworld hikayesi ‘’JSA: The Liberty Files’’ yani Özgürlük Dosyalarında Amerika Adalet Birliği, gizli hükümet görevlileriydi. Farklı isimlerdeki, Batman, Hourman ve Doctor Mid-Nite Ubermensch (Almancada Superman) olarak adlandırılan gizli bir alman silahını araştırıyorlardı. Hitler`in güçleri bir uzaylı bulmuştu ve bu uzaylıyı yani Ubermensch`i Mısır`a yapılacak bir saldırıyı yönetmesi için kullanmayı planlıyorlardı.

Aslında Ubermensch Martian Manhunter (Marslı İnsan Avcısı) olarak bildiğimiz bir uzaylıydı. İnsanüstü hızı, gücü ve uçma yeteneğiyle tam bir Superman gibi görünüyordu ama ayrıyeten telepatik güçlere de sahipti. Ubermensch dokunduğu herhangi bir kişinin düşüncelerini absorbe edebiliyordu fakat Hitler onun sadece kendisiyle temasa geçmesine izin verdi ve ona kendi düşüncelerini aşıladı. Nazi Davasına adanmış olan Ubermensch neredeyse Hitler`in başarılı olup dünyayı fethetmesini sağlıyordu ki bu evrendeki Batman olan Bat`in ona dokunmasıyla birlikte 2. Dünya Savaşı hakkında yeni bir perspektif kazandı.

6. Overman

İlk kez 1990`da Animal Man`in 23. sayısında karşımıza çıkan Overman her şeyin yanlış gittiği bir dünyadan geliyor. Geldiği dünyada Overman, hükümetin Justice League üyelerini baz alarak yaptığı çalışmalarla yarattığı klonlardan bir tanesi. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık kaptıktan sonra deliren Overman bir bomba yaratarak tüm dünyasını yok ediyor.

Animal Man çizgi romanında sadece bomba taşıyan bir manyak olarak karşımıza çıkan Overman, 2015 yılında yeniden revize edildi. 2015 yılında da Hitler tarafından ele geçirilmiş bir çeşit Ubermensch olan Overman Hitler`i başarıya taşıyor ve Nazilerin yarattığı soykırımın en büyük suçlularından birisi olarak görülüyor. Overman en karanlık Superman versiyonlarından biri olarak yerini korumakta.

5. Black Zero

Superboy`un 62. sayısında tanıtılan Black Zero, Superman`in öldüğü ve yerine klonu olan kendisinin, Superman 2 olarak devam ettiği bir alternatif evrende yaşıyor. Black Zero`nun güçleri Superman`in güçlerine oldukça benziyor. Başlarda da aynı onun gibi suçla savaşırken birçok cana mal olan bir savaşı kaybettikten sonra insan klonlanmasına karşı bir tepkiye yol açıyor. Ardından kendisini yeniden adlandırmaya karar veren Black Zero, klon hakları için savaşmaya başlıyor.

Black Zero Cadmus Projesini dünyadaki süper kahramanları öldürmek ve yerlerine klonlarını geçirmek için kullandı fakat bu bile onun için yeterli değildi. Daha sonrasında klon haklarını savunmak için diğer evrenleri de dolaşmaya başlayan Black Zero, yenilmesi zor, güçlü, karanlık bir Superman versiyonuydu.

4. Dark Side Superman

Darkseid ve Superman, 1988`de yayımlanan Superman: Dark Side mini serisine kadar hep düşman olmuşlardı. Bu seri ise Kal-El`in roketinin dünya yerine Apokolipse düştüğü alternatif bir evrende geçiyor. Bu evrende Superman`i Darkseid yetiştirip büyütüyor. Başlangıçta, orada güneş olmadığı için ona güç veren bir zırh giymek zorunda kalıyor. Superman Darkseid`e yardım edip onların New Genesis`i ele geçirmelerine yardım ediyor fakat oradaki Highfather onu dünyaya yolluyor ve Superman orada Lois Lane ile tanışıp yaptıklarının yanlış olduğunu kavrıyor. 

Bu hikayedeki Superman kötü olmaktan çok Darkseid`in bir piyonu ama yine de onun eylemlerinin de en az diğerlerininki kadar dehşet verici sonuçları oluyor. Onun doğrudan ve dolaylı yardımlarıyla Darkseid dünyayı ele geçiriyor. Yanı başındaki güneşten de güç alan Superman serinin sonunda bir kez daha her zaman olduğu gibi Darkseid ile savaşıyor.

3. Cyborg Superman

1992`de ‘’Death of Superman’’ arkı sırasında 4 kişi Superman`in reenkarnasyonu olduğunu iddia ediyordu. İşte Cyborg Superman de bunlardan bir tanesi. Ne yazık ki, Cyborg Superman gerçekte, kendisini saf bilince çeviren zararlı güneş ışınlarına maruz kalan bir astronot olan Hank Henshaw`dı. Bu süreçte ayrıca dengesiz bir hale gelmişti. Zihinsel bir hal olarak, Superman`in fiziksel bir kopyasını yaratıp onu kullanmaya başladı.

Superman`in itibarını yok etme arzusuyla harekete geçen Cyborg Superman bir nükleer bomba kullanarak Metropolis`i yok etmeye çalıştı. Yenildikten sonra da başka yollar kullanarak amacını sürdürmeye çalıştı. Nihai yenilgisinden sonra Sinestro tarafından ele geçirildi ve eskisinden çok daha güçlü bir hale getirildi. New 52 sonrasında ise Supergirl`ün babası Zor-El olarak, Kripton yıkımından sağ çıkmayı başarmış bir kötü adam haliyle, yeniden evrendeki yerini aldı.

2. Superdoom

2012`de Action Comics`in 9. sayısında Superman, evrenin en yıkıcı güçlerinden birisi haline geldi. Bir başka gerçeklikte, sesi katı cisimler haline getirmeyi başaran makineyi icat eden bilim adamları tarafından Superman, Overcorp adlı yozlaşmış bir şirkete satıldı. Superman`in karanlık ve acımasız versiyonu o kadar popülerdi ki, en sonunda tüm dünyayı ele geçirdi. Buradaki Superman diğer tüm evrenlerdeki Supermanleri öldürmeye başladı ve Superdoom haline geldi.

Superdoom gittiği yerlerde insanların onun hakkındaki inançlarına göre şekil aldı, sayısız evrende sayısız Superman`i öldürdükten sonra New 52 evrenine giden Superdoom, oradaki New 52 Superman`i tarafından yenilgiye uğratıldı.

1- Injustice Superman

2013 çıkışlı video oyunundaki alternatif gerçeklikte, Metropolisi yok eden ve Louis Lane`i öldürmesi için onu kandıran Joker`in etkisiyle Superman öfke ve deliliğe yenildi. Joker`i öldürüp kendisinin lider olduğu yeni bir dünya düzeni kuran Superman`e karşı, asıl evrendeki hem süper kahramanlar hem de kötüler savaştılar. Bu oyun dünyanın en büyük kahramanının dünyanın en büyük düşmanı haline geldiği trajik bir hikayeyi anlatıyordu.

Oyunun ardından bu hikaye üzerine çizgi romanlar da yazıldı, başlangıçta ‘’Oyunun çizgi romanı mı olur?’’ şeklinde sorgulanan bu yapım, şimdilerde oldukça popüler. En bilindik kötü Superman de bu hikayede, hatta süper kahramanların kötü versiyonlarının şu an bu kadar popüler olmasının en büyük sebebi de bu oyun. Eğer hala okumadıysanız ön yargılarınızı bırakıp bu çizgi romana bir şans vermelisiniz, Red Son kadar etkileyici olmasa da oldukça akıcı ve keyif verici bir hikaye, ayrıca DC de bu işin bu kadar sevilmesinin ardından kendi evrenini Injustice`a yaklaştırmış durumda. Bir göz atmakta fayda var.

Peki siz ne diyorsunuz? Sizce en başarılı kötü Superman işi hangisiydi, siz en çok hangisini beğendiniz? Yorumlarda belirtin!



Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget