Star Wars: The Last Jedi - Fragman Analizi #2

Geçtiğimiz günlerde Star Wars: The Last Jedi'ın 2. fragmanı paylaşılmıştı. Fragmanın ilk analizini de o günlerde yaptık. Devamının geleceğini söylemiştim. Zira iki buçuk dakikalık fragman daha ne anlatabilir demeyin. Spoiler mı yedik, filme merakımız mı coştu tam emin değilim. Tek bildiğim Star Wars: The Last Jedi 15 Aralık 2017'de vizyonda olacak ve gümbür gümbür geliyor. Şimdi analizimizin devamına geçelim.


5) İlk Jedi Tapınağı

Force Awakens ile beraber Güç Ağaçlarına epey odaklanılmış görünüyor. Force Awakens ile hemen hemen beraber piyasaya çıkan Shattered Empire çizgi roman serisi Return of the Jedi'ın sonrasını anlatıyordu. Orada Luke ve Poe Dameron'un annesi Shara Bey, Palpatine'in bir araştırma karakolunda Güç ile epey yoğun ağaç örneklerini ele geçirmeye çalışıyorlardı. Bu ağaçlar Coruscant'ın kalbinden getirilen ağaçlar. Görünüşe göre ilk Jedi Tapınağının bulunduğu Ahch-To gezegeninde de bu ağaçların çok çok daha büyükleri var. Yine Güç ile yoğunlaşmış bu devasa ağaçlar yaşayan en eski ağaçlar olabilirler. Rey'in yaklaştığı ağaçlar ölü ağaçlar. Küçük bir kütüphane olma ihtimali var bu ölü ağaçların. Bu ağaçlar hem Luke'un Jedi yolundaki kaderine hem de Jedi Düzenindeki sembol niteliğine bir gönderme olabilir. Tabi ki ağaçların ölü olması Luke'un da Jedi Düzeninin de ne halde olduğunu epey gösteriyor diye düşünüyorum. Luke'un Jedi Akademisini tekrar kurma çabasından sonra ağaç örneklerinin Kylo Ren'in ihanetiyle beraber yok olmuş olma ihtimali de var. Bu da gösteriyor ki ağaçlar da tıpkı Jedi Düzeni gibi yok olmak üzere.

6) Saf Güç

Fragmanın başında Snoke Kylo Ren için 'Seni bulduğumda saf, bozulmamış Güç gördüm.' diyordu. Luke da Rey'e hem kendisini hem Kylo Ren'i kast ederek 'Bu kadar saf bir kuvveti daha önce yalnız bir defa gördüm.' diyordu. Görünüşe göre Kylo Ren ve Rey Star Wars aleminin en saf Güç'üne sahip karakterler, hem de Luke'u Güç'leriyle korkutacak kadar güçlüler. Disney Infinity oyununda Kylo Ren ile Rey'in savaşında Kylo Ren Rey'e 'Yüzleş benimle kuzen!' diyordu. Bunun haricinde Rey'in kim olduğu hakkında henüz bir fikrimiz yok. Kuzen oldukları doğrulanmış bir gerçek değil fakat oyunda neden böyle yer aldığı da hala açık değil. Kuzen olduklarını varsayarsak Skywalker ailesindeki en güçlü kişiler olma ihtimalleri de epey yüksektir. Rey 'İçimdeki bir şey daima oradaydı, ama şimdi uyandı ve yardıma ihtiyacım var.' derken artık Güç'ünü sahiplenmiş görünüyor. İlk filmde bunu kabullenemediğini görmüştük. Oysa şimdi bu ilk Jedi Tapınağında Luke ile beraberken Güç'ünün farkında olarak kendini arıyor. Hem Snoke'un hem de Luke'un 'Saf' kelimesini kullanması epey ilginçtir. Fakat Snoke bu Güç için can atarken, Luke bu Güç'ten epey korkuyor. Fakat burada bir ihtimal daha var ki Trailer hilesi da yapılmış olabilir. Snoke Kylo Ren'e, Luke ise Rey'e söylüyormuş gibi yapıldı fakat belki ikisi de Rey'e de söylüyor olabilirler. Ya da Rey de Ren de Güç bakımından eşsizler ve gerçekten 'Saf' bir kuvvete sahipler. Rey ve Ren arasında çok büyük bir bağlantı olduğunu düşünüyorum ve bu bağlantı her neyse Luke bunu hissedebiliyor.

7) Tapınağın Yıkımı

Star Wars'ta pek geçmişi gösteren sahne olmaz. Rogue One ile bu durum değişti tabi ki. Force Awakens'ta da Rey'in Luke'un ışın kılıcını ilk kez eline alışındaki görüler sekansının bazı kısımları bir nevi flashback sayılırdı. Gerçi ona 'Forceback' deniliyor. Tercüme edecek olursak 'Güçdönüşü' de diyebiliriz veya siz Back'i burada nasıl çeviriyorsanız o olsun. Yani bu sahneler anılardan ziyade Güç'e dair aslında. Ama Rey'in küçüklüğünü flashbacke dahil edebiliriz. Rey hakkında çok fazla soru var ve bu bölümde bazı sırların açığa çıkması taraftarıyım. Şu anda Snoke ve Rey hakkındaki teoriler üretiliyor olması hoş ama Last Jedi sonrası kabak tadı verecektir bu durum. The Empire Strikes Back'teki gibi 'Hayır, senin baban benim!' gibi büyük bir şey beklemiyorum, şaşırtmaca da sevindirir ama esasen sır perdelerinin aralanması önceliğimizdir. Bu filmde de Luke ile alakalı benzer şeyler görüyoruz. Tabi bunların rüya olma ihtimali de var. Gelecekte olası bir Star Wars animasyon dizisiyle bahsedecekleri konu sanırım Luke'un kurduğu Jedi Düzeni olabilir fakat bununla ilgili birtakım anıları, Kylo Ren'in ihanetini ve Luke'un eğitim verdiği Jedi Tapınağının yıkımını da Star Wars: The Last Jedi'da görmemiz de mümkün. Belki bu bölümde de Forceback tarzı bir şeyler göreceğizdir kim bilir.

8) Kylo Ren'in İç Çatışması; Solo'nun Oğlu, Vader'ın Torunu

Bütün o dedesine benzeme çabalarına rağmen Kylo Ren'de hepimizi rahatsız eden ergen bir tavır vardı. Darth Vader olmaya çalışan bir özenti gibi düşünmüştük onu Force Awakens çıktığında. Ama zamanla alıştık. Çünkü Kylo Ren o kadar sığ bir karakter değil aslında. O Leia ve Han Solo'nun oğlu Ben Solo, yeni kurulan Jedi Düzenini henüz 15 yaşında iken yıkan çocuk. Anakin'in perspektifinden bakacak olursak onun karanlık tarafa geçmek için motivasyonu vardı. Vader olma yolunda ilerlerken daha küçük yaşta Jedilar onu aralarına almak istemediler. Qui Gon'un ısrarı ile Obi-Wan tarafından yetiştirilerek Jedi Düzeninin gördüğü en sıradışı Jedilardan biri oldu. Sayısız savaşa katıldı, sayısız başarı kazandı. Buna rağmen Jedi Düzeni ona güvenmiyordu, onu bir şekilde dışlıyordu. Anakin'in Vader olmasında Darth Sidious'un büyük etkisi olabilir ama Anakin'in yalnızlığı ve çaresizliği onu bu yola sürükledi. Buna küçük bir yanlış anlaşılma ve iletişimsizlik falan diyemeyiz, Jedilar kibirleriyle düpedüz Anakin'i karanlık tarafa teslim ettiler. İçindeki çatışmaları çözmek yerine onu yargıladılar. Anakin annesini kaybetti, Anakin gizli evlendiği karısının öleceğine dair görüler görmeye başladı. Bir taraftan da Jedi Düzeninin yanlışlarını görüyor ve Palpatine'in yükselişini izliyordu. Palpatine onu dinliyor, onunla konuşuyor ve bir nebze anlıyor görünüyordu. İlk kez Sith geleneklerini dinlemişti Palpatine'den. Jedilar nasıl görmezden gelip eski düşmanlarını anlatmayarak Padawanlarını Sithler konusunda eğitimde eksik bırakırlardı? Geri dönmüyor olmaları Güç'ün karanlık tarafının yok olduğu anlamına gelmiyordu, Jedilar hazırlıklı olmalıydı. Sonuçta yozlaşmış Senato Palpatine'in eline geçti. Anakin de Padme'yi kaybetti, çocuklarını kaybettiğini zannetti ve ustası Obi-Wan tarafından ikiye bölündü, bütün vücudu yandı, yaşam destek ünitesine bağlanarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldı ve bütün bunlar karanlık tarafa geçmek için yeterli değildi de neydi, o artık Darth Vader'dı. İç çatışması olamayacak kadar kayıpları vardı. O geri dönemezdi. Luke onu aydınlığa davet etmese, son anlarında bile olsa Anakin Skywalker'ı biz asla göremeyecektik. 

Peki ya Kylo Ren? İmparatorluk yıkılmış, Sidious ve Vader yok olmuşlar. Luke Jediları küllerinden yeni doğurmuş. Tam bir aile saadeti var; Luke Skywalker, Leia Organa Solo ve Han Solo, Chewbacca, R2-D2, C-3PO... Onları böyle mangal başı hikayeler anlatırken düşünüyorum da kamp ateşinde marshmallow kızartırken falan; hoş bir çocukluk doğrusu. Bir taraftan yaşamış en büyük Jedilardan birisi dayısı, ondan dersler alıyor; bir taraftan sürekli Jediların, Asilerin, babasının ve annesinin kahramanlıklarını ve Sithlerin, karanlık tarafın, İmparatorluğun kötülüklerini dinliyor. Peki bu çocuğu nasıl karanlık tarafa geçirebilirsin ki? Snoke işte bu yüzden tehlikeli. Henüz anlamadığımız bir karakter, First Order'ı da pek anladığımızı sanmıyorum. Ben Solo'nun motivasyonunda eksiklikler var. Onu babasını öldürmeye kadar götürecek yolda sadece dede özentiliği falan olamaz. O nasıl bir beyin yıkamadır ki herif 15 yaşında Star Wars'ta Jediların 15 Temmuz'unu yaşatıyor. Han Solo'yu öldürürken de gördük, ustası ile konuşmalarında da gördük. Beklentimiz hazır bir karakter olduğu için beğenememiştik ama açıkçası ben düşündükçe Kylo Ren'i daha da sevmeye başlıyorum. Motivasyon konusunda sıkıntıları olduğu için karanlık tarafta o kadar başarılı değil. Çocuk zaten Jedi olarak yetiştirilmiş. Anakin gibi bir acı çekip de bu hale gelmedi. Sithliğin daha elementsel bir yapısında yüzüyor: tutku ve hırs. Bu da onu tüm Güç'teki kuvvetine rağmen zayıf kılıyor. Burada mesele  sadece motivasyon değil, ayrıca Skywalker ailesinin barındırdığı karanlık taraf aynı zamanda. Luke'un bile içinde olan, Anakin'i Vader'a çeviren taraf. Fakat bu çocuk karanlık tarafı ile çatışmıyor, aydınlık tarafı ile çatışıyor; ona çocukken öğretilenlerle savaşıyor. Jediları bitirmeye en yaklaşan kişilerden biri kendisi. Yeni Jedi Düzenini tuzla buz eden, Luke'u korkudan titreten bir karakter Kylo Ren. Bu yüzden Kylo Ren iç çatışmalar yaşıyor, babasını öldürürken bile tereddüte düşüyor. Han Solo'yu öldürürken ondan yardım istiyor. Hatta kendisi de farkında bazen aydınlık tarafa çekildiğinin. Fragmanda Rey'in açtığı yara izinin janjanlı bir şekilde kapatıldığını görüyoruz, çelişkileri devam ediyor. Ben Solo'ya dönüş yapması için hala geç midir bilinmez; özellikle de babasını öldürdüğünü düşünürsek, bu dedesinin bile yapmadığı bir şeydi. Gerçi dedesi de küçük çocukları katletti ya neyse. Kylo Ren Skywalker olmasının yanında o ayrıca bir de Solo. Onunla hiçbir alakası yok. Karizması olduğu aşikar ama bence o dede özentiliğinden geliyor. Harrison Ford'un doğal karizmasının aksine Kylo Ren'de duygusal inişler çıkışlar var. Annesinin özgür ruhlu, patavatsız yapısını pek almışa benzemiyor. Ama ne de olsa o bir Solo ve sanırım bu filmde biraz o parıltıyı göreceğiz. Onda dedesinin uçuş yeteneklerini de görürüz umarım. Galaksinin en iyi üç pilotu akrabası, biri dedesi biri babası ve diğeri de dayısı. Sülaleye bak hele. Şanslı hergele seni.


Fragmanda daha çok şey var gibi, onları eşeledikçe sizinle paylaşacağız. Güç sizinle olsun! Yorumlarınız bizimle olsun.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget