İnceleme: The Defenders: Netflix Evreni Toplanıyor (Spoiler'sız)


Marvel, evrenini diziler ile genişletme yoluna ilk olarak Agents of SHIELD ile girmiş olsa da asıl bombayı Netflix yapımları ile patlatmayı başardı. Daredevil’in ilk sezonu ile büyük başarı yakalayan Marvel bu yolda ilerlemeye devam etti. Fakat üzülerek söylemem gerekiyor ki Daredevil sonrası gelen hiçbir yapım onun yakaladığı kaliteyi ve başarıyı yakalayamadı. Elbette ki bütün Marvel-Netflix yapımlarını heyecanla izleyenler vardır fakat olaya teknik açıdan bakarsak devamında gelen yapımlar senaryo ve oyunculuk bakımından büyük sorunlar içeriyor. Daredevil sonrasında sırayla Jessica Jones, Luke Cage ve Iron Fist dizilerini çıkaran Marvel hepsini bir bağlantı içinde işleyerek The Defenders’ın zeminini hazırlamış oldu. The Defenders’ı bitirince de bu zeminin ne kadar sağlam olduğuna tanıklık etmiş oluyoruz.


The Defenders öncesinde hiçbir Marvel-Netflix yapımını izlemediyseniz olanları tam olarak anlamanız açısından Daredevil ve Iron Fist’i izlemenizi tavsiye ediyorum. Jessica Jones ve Luke Cage karakterleri hakkında gerekli açıklamalar Defenders’da mevcut. Özellikle Iron Fist’i izlemiş olmanız önem arz etmekte çünkü Defenders, Iron Fist’in tam olarak kaldığı yerden devam ediyor. İncelemeyi spoiler vermeden dizi hakkında biraz olsun fikir edinmeniz amacıyla yazdığım için konudan kısaca bahsedeceğim. Iron Fist’in sonunda Danny, K’un-Lun adlı, eğitim gördüğü, mistik yerleşkeye vardığında herkesin katledildiğine şahit olmuştu. İşte Defenders’da buradan devam ederek olaya giriş yapıyor. The Hand adlı gizli örgüt bütün dünyaya yayılmıştır fakat bu örgütün beş büyük kurucusu daha ölümcül bir şeyin peşindedir. İstedikleri şey de tam olarak New-York’un altında yer almaktadır. Buna giden yolda ise Immortal Iron Fist’e yani Danny’e ihtiyaçları vardır. Ayrıca The Hand, karşılarına çıkacak engelleri ortadan kaldırmak için ölümcül silahları Black Sky’ı uyandırırlar. Defenders’ı oluşturacak olan kahramanlarımız da (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist) gelişmekte olan bazı olaylar çerçevesinde farkında olmadan biraraya gelirler.


Öncelikle bundan önceki yapımları bir kenara bırakırsak tek başına The Defenders iyi bir seyir keyfi sunuyor. Fakat dizide yapılan ve göze batan en büyük şey olayın baş karakteri Iron Fist oluyor. Karaktere yazılan diyaloglarda mı yoksa oyuncuda mı sorun açıkçası karar veremedim. Belki sorun her ikisinden de kaynaklı olabilir. Finn Jones, karakteri o kadar ruhsuz ve yapmacık canlandırıyor ki seyircide bir etki bırakmadığı gibi can sıkmaya başlıyor bir süre sonra. Iron Fist’in kendi dizisinde de bu sorun yer almaktaydı. Marvel bu konuda yanlış oyuncu seçimi yapmış gibi gözüküyor. Dizi boyunca da aynı diyalogları defalarca söyleyince olay inandırıcılığını kaybediyor maalesef ki. Diziyi sırtlayan aslında yine Daredevil dizisini başarılı kılan başrol oyuncusu Charlie Cox ve Daredevil’da yer alan diğer oyuncular oluyor. Luke Cage’i canlandıran Mike Colter ve Jessica Jones’u canlandıran Krysten Ritter’in de gayet iyi bir performans sergilediklerini söyleyebilirim. Dizinin baş kötüsü, The Hand’in başı sayılan Alexandra’yı canlandıran ünlü oyuncu Sigourney Weaver’ın da yanlış bir seçim olduğu düşüncesindeyim. Oyuncunun performansı her ne kadar iyi olsa da karakter için tip olarak uygun olmadığını ve fazla ruhsuz olduğunu söyleyebilirim. Kısacası, oyuncular açısından Finn Jones dışında iyi bir iş çıkarıyor.

Aksiyon açısından seyirciyi yeterince memnun eden Defenders özellikle dövüş sahneleri ile dikkat çekiyor. Daredevil’dan beri hasret kaldığımız aksiyona sonunda Defenders’da yeniden kavuşuyoruz. Bir dizi olarak görsellik ve efektler konusunda da iyi bir iş ortaya çıkarıyor. Son bölümdeki patlama sahnesi biraz ucuz gözükse de genele baktığımızda sıkıntı içermiyor. Kullanılan fon müzikleri sahneleri destekleyici nitelikte ve sahne-müzik uyumu iyi sağlanmış.





The Defenders, yanlış oyuncu ve diyalog seçimleri gibi zayıf yönlere sahip olsa da genele bakıldığında hikâye ve aksiyon yönünden başarılı bir Marvel-Netflix dizisi olarak yerini alıyor. Daredevil’den sonra yapılan en temiz iş diyebilirim. Önceden hazırlanan zemin de başarılı olmasını sağlayan yegâne sebeplerden birisi. Şimdiden iyi seyirler.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget