İnceleme: Destiny 2

Sevsek mi ? Sevmesek mi ?

İlk piyasaya sürülme tarihi 9 Eylül 2014 olan Destiny, üç yıl aradan sonra ikinci oyunu ile karşımıza çıktı. Bugün tam sürüm olarak karşımıza çıkan Destiny 2, tartışmalı ilk oyunundan sonra bakalım bizlere neler vermiş.

İlk oyun kimilerine göre iyi, kimilerine göre orta derece, kimilerine göre ‘’çöp’’ bir oyundu. Çıktığından bu yana çok fazla eleştiri almasına rağmen kendi kitlesini yaratabildi.

  Destiny 2 ilk duyurulduğundan beri kendi kitlesi tarafından desteklenmiş olsa da büyük bir çoğunluktan ise tepki aldı. İlk oyun çok büyük beklentiler yarattı çünkü yapımcının Bungie gibi büyük bir firma olması, oyunun Sony’den gördüğü büyük destek oyunun güzel olacağına dair düşünceler yaratmıştı. Ancak oyun çıktıktan sonra ilk bir iki saat eğlenceli olsada senaryonun gittikçe eksik ve özensiz olduğunu, hikaye sunumunun ve işleyişinin yetersiz olduğunu gördükçe oyun adına eksiler yazılmaya başlandı. Multiplayer kısmı biraz daha iyi olsada bir süre sonra kendini tekrarlamaya başlayan görevler ve gittikçe sıkan multiplayer modu yüzünden oyun çok kısa bir süre içinde tüketiliyor ve verdiğiniz paranın hakkını alamıyordunuz.

  Benim düşüncem Destiny 2’nin bundan farklı olmayacağıydı. Çünkü Activision’ın istediklerli belli biz oyuncuların istedikleri belli. Destiny benim açımdan item düşürme simülatör olduğu için, item düşür, sat/al mantığı ile Activison istediğine ulaşacaktı. Oyunun kitlesi buna razı olduğu içinde oyunun bir iki eksiğini kapatıp, makyajlamış bir şekilde piyasaya sürecekleri  düşüncesindeydim. Oyun çıktı oynadım. Hala aynı düşüncedeyim.

   Oyunun artı yönlerinden başlayalım. Birkere oyunun atmosferi çok iyi. Uzayda savaş hissini her yönüyle size gerçekten çok iyi yansıtıyor.Bu konuda ilk oyunda başarılıyda ama ikinci oyunla beraber Destiny bu konuda başka bir düzeye geçmiş.


  
  Atmosfer iyi dedik, kuşkusuz bunu sağlayan en büyük etken oyunun grafikleri. Kaplamalar, ışıklandırmalar, hava koşulları ve daha bir sürü grafik detayı muazzam.Efekler ve haritadaki ince ama göze hoş gelen görsel detaylar gerçekten çok iyi. Grafiklerin iyi olması yanında oyunun akıcılığı da gayet iyi. 1080p’de 60fps oynanırken, 4K 30fps oynanıyor. 4K’da 30fps oynanmasına rağmen 30fps’e göre gayet akıcı. Ultra grafiklerde iyi bir çözünürlükte konsolun veya PC’nizin başınıza geçip harika manzaraları izleyebilirsiniz.

  Seslere gelince… Silah sesleri iyi. Çok mükemmel diyemem rahatsız ettirmiyor. Arkadan gelen müzikler zaman zaman sakin olup sizi dinlendiren, zaman zaman coşkulu ve hızlı müzikler olup sizi oyunun havasına sokabiliyor. Ayrıca karakter ve ara sahne seslendirmeleri gayet iyi.

  Animasyonlar için ise gördüğüm en iyi animasyonlar diyemem. Ama oyun bir aksiyon filmi tadında olduğu için animasyonlar sizin gözünüze hoş geliyor. Gerçekçi ama oyun hissinide size veriyor.

  Tabiki bir FPS oyununda vuruş hissi önemlidir. Düşmana vurduğunu anlıyorsunuz. Ama öyle çok iyi bir hissi yok.Rakibe vurduğunuzda çıkan sayılar - bu rakibe kaç hasar verdiğinizi gösteriyor -  ile vuruş hissini alabiliyorsunuz.


  Oyunda yine ilk oyunda olduğu gibi karakteri siz yaratıyorsunuz. Çok geniş değil ama yine de özelleştirme özgürlüğü var. Asıl özelleştirme oyunda vakit harcadıkça gelen itemler ile gerçekleştiriliyor. 


   Bu sene oyun PC’ye de çıkıyor. Bu seri için bir yenilik. Ayrıca oyun Steam’den değilde Activision ve Blizzard’ın sitesi olan Battle.Net’den oynanıyor.

  Destiny seri olarak yani iki oyunda da vur,kır,parçala mantığında. PVP odaklı olarak arkadaşlarınla gir stres at, item düşür.Bunları sonra pazarlamaya dök. Hem sen kazan hem biz kazanalım olduğu için kimilerine güzel gelebilir. Ama benim için değil. Bunu süreklileştirerek oyunun oynanabilirlik süresini arttırsaydı Bungie ve Activision benim için daha iyi olurdu. Ama karşımızda ilk oyun gibi leş bir senaryo olmasada dediğim gibi makyajlanmış bir senaryo var. İlk başta güzel gözükebilir ama bir iki saat sonra kötüleşmeye başlıyor. Sadece arkadaşlarımla ateş etmek ve item düşürmek için bunca para vermem. Kategorisinde yani bu tarz ana mantığı PVP odaklı arkadaşlarımızla oynamak olan oyunlar arasında Destıny 2 birinci sırada. Çünkü rakibi yok. Tom Clancy’s Wildlands’in hali belli. Destiny 2’ye rakip yok diye oyuna çok iyi diyemeyiz. Karşısında iyi bir rakibi olsa Destiny seri olarak bir hiç. Hal böyle olunca da Activison ne kadar para koparırsam kardır diyor ve oyunculardan ( en azından kendi kitlesinden) para topluyor.Aynı şey COD WWI içinde geçerli. Activison görselliği üst düzeyde tutup, biraz film tadı verip dandik bir senaryo ile para ödetmeyi seviyor. Eğer gerçekten Destiny 2 ‘nin tadına varmak istiyorsanız Season Pass almak zorundasınız. Bunun içinde bir masraf daha.


  Demek istediğim Destiny 2’ye ilk bakışımızı yaptık ve benim için ilk oyundan bir farkı yok. Evet görsellik,4K falan güzel gözükebilir ama bunca saat oynayıp, oyun boyunca sırf ateş ettiğimiz bir oyunu ben tavsiye etmem. FPS bu demek değil. Oyun görsellik ve atmosfer kanadında her ne kadar başarılı olsada diğer tarafları kötü olduğu için benim için bir önemi yok.

  Oyunun sadık,kendi kitlesi oyunu 100-200 saat oynayabilir. Oyunu çok da sevebilirler. Ama ben Destiny 2‘yi beğenmedim. On üzerinden bir puan vermek gerekse 5 olur. Oda sadece çok iyi görselliği ve kısa süreli stress attırdığı için…

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget