Game of Thrones 7. Sezon 6. Bölüm 'Beyond the Wall' İncelemesi

Bölüme Aegon Targaryen in yaptırdığı Boyalı masaya bakarak başlıyoruz ve kuzeyde yaşanacaklara gönderme olarak haritanın kuzeyine gelen yere şöminede olan ateş denk geliyor ve orada olanlara bir gönderme yapılıyor.
Sonrasında ise beşinci bölümün sonunda kaldığımız yer olan duvarın kuzeyinde başlıyoruz. Kuzeydeki görev için belki de yedi sezondur izlediğimiz en iyi crossover diyebilirim birbirlerini hiç tanımayan ya da az tanıyan bir ekibin Jon ve Tormund’u saymazsak diyalogları beni gerçekten memnun etti. Gerek Haund’un Gendry’ye Bayraksız kardeşlik olayı yüzünden şikâyet etmemesini söylemesi, gerek Tormund ve Haund’un Brienne’i konuşması, Beric ve Jon’un ölüp geri gelmelerini konuşmaları ve Jorah ve Jon’un uzun pençe ile ilgili bölümü gerçekten güzel yazılmıştı, gerek Jeor Mormont ve Ned Stark’tan bahsettikleri kısım gerek Jorah’ın uzun pençenin artık Jon’a ait olduğunu söylediği kısım.
Winterfell’e geri döndüğümüzde Arya’yı yanlış görmediysem ilk sezon ilk bölümde Brann’in okçuluk talimi yaptığı yerde görüyoruz. Ardından Sansa’nın da gelmesi ile aklında olanları sesli bir şekilde ekran karşısında olanlara söylüyor. Kimsenin olmadığı bir an bulup hedefe defalarca ok atmaya çalışması her bir başarısız denemede gidip oku tekrar alıp sonra tekrar atması ve hedefi tutturduğu ilk anda Ned Stark’ın Arya’yı alkışlaması. Sonrasında ise esas söylemek istediği olan Sansa’nın ilk sezon yazdığı mektup konusunu açıyor ve Sansanın ailesine ihanet ettiğini söylüyor. Sansa ise o zamanlar bir çocuk olduğunu ve mektubun Lannister’ların korkutması sonucunda yazıldığını söylüyor. Arya ise Sansanın bu mektup ’un kuzeyli Lordlara gitmesinden korktuğunu anlamış olacak ki, Lyanna Mormont’un kendisinden bile küçük olduğunu yinede bu mektubu gördüğünde ne diyeceğini çocuk olmanın bi bahane olmadığını söylüyor. Sansa ise korktuğunu ve korkanların korkunç şeyler yapabileceğini dile getiriyor, Arya ise öfkeyle de korkunç şeylerin yapılabildiğini söyleyip kendisinin öfkeyi seçtiğini söylüyor.
Sonraki sahnede Ejderha kayasında Dany’nin şömineye bakıp gereksiz kahramanlıklar hakkında iç geçirdiğini görüyoruz pek belli etmek istemese de Jon için endişeli gibi duruyor. Tyrion Tarly'lerin ölümünden memnuniyetsizliğini tekrar dile getirirken onları bir hücreye kapatmanın daha faydalı bir hareket olabileceğini söylüyordu. Bence Dany elinden gelen her şeyi yapmıştı Randyll Tarlı bir türlü Danynin yanında olmayı kabul etmedi yetmezmiş gibi duvara da gitmem dedi. Burada Dany’ye hak vermiyor değilim. Ancak Tyrion’un Dany’nin kurmak istediği dünyaya inandığını da öğreniyoruz uzun vadeli planlar yapmayı seven Dany çarkı kırdıktan sonra öyle kalmasının yollarını ararken buluyoruz. Tyrion Dany’nin çocuğu olmayacağını söylediğini ve şimdiden bir varis arayabileceklerini Demir adalar ve Gece Gözcülerinin varis seçimi için yöntemleri olduğunu söylüyor Dany ise önce tacı alalım sonra varis düşünürüz demekle yetiniyor.
Winterfell’ deki bir diğer sahnede ise Little Finger ve Sansa’yı konuşarak buluyoruz (Helal olsun şu adama iki kardeşin bile arasını bozmayı başarıyor) Sansa mektup konusunu açıp nereden Arya'nın eline geçtiğini merak ettiğini ve Kuzeyli Lordların ne kadar dönek olduğundan söz ediyor (Haklı adamlar ihanette tarih yazar) önce Jon'a sırt çevirdiklerinden sonra Jon’u Kralları yapıp tekrar ona sırt çevirmeye hazır olduklarından yakınıyor. Little Finger abimiz Jon yokluğunda buraları sana bıraktı ve yönetme işinde iyi olduğunu hepimize gösterdin diyerek ufak bir gaz vermenin dışında, Brienne’in yemininin iki kızıda korumak ve gerekirse iki kızı birbirinden bile korumak olduğunu hatırlatıyor. Sonrasında ise Sansa kralın şehrinden gelen davetiye için Brienne’e gitmesini söylüyor. Cersei Kraliçe olduğu sürece oranın yakınına bile gitmeyeceğinden bahsediyor. Brienne önce gitmek istemese de Jaime sözünü duyunca yumuşuyor yine de Podric’i burada bırakayım en azından dese de Sansa ise gereksiz bir atara gelip Brienne’i gönderiyor.
Kuzeyin kuzeyinde olan yolculuğumuz sürerken Kar fırtınası artıyor ve uzaktan mavi gözlü bir White ayı görüyorlar figüranlarımızdan biri ona ne olduğunu anlamayıp yaklaşmıştı ve ne olduğunu anlar anlamaz kaçsa da başaramadı. Sonrasında Beric’in kılıcıyla alev alsa da ölmeyen hatta Tazının öylece kalmasına neden olan ayının önüne Thoros atılıyor ve ayı ile mücadele etse de başarılı olamayıp ayı tarafından yaralanıyor. Sonrasında Jorah Ejderha camı ile ayıyı öldürmeyi başarıyor.
Sonrasında Tazı’nın bahsettiği ok başlı dağ’a yaklaştıklarını görüyoruz. Bu dağ 5. Sezonda eğer yorumlamam doğru ise Gece Kralı ormanın çocuklarınca yaratılırken arka planda gözükmüştü. Dağa biraz yaklaşan ekibimiz bir Ak gezen ve birkaç White’tan oluşan bir grup ölü görüyorlar. Sonraki sahne ise direk grubumuzun kurduğu tuzak ile başlıyor. Kamp yapılmış izlenimi veren grubumuz Ak gezen ateşe yaklaşır yaklaşmaz saldırıp ufak bir dövüşün ardından Uzun Pençe sağolsun ak gezeni ve dizinin bize verdiği bir detay olan onun dönüştürdüğü Whiteların ölümünü görüyoruz. Sadece biri hareket etmeye devam ediyor. Ekibimiz onu yakalamaya çalışsada gerçekten güçlü bir çığlık atıp ölü ordusunu çağırıyor. Artık ordu ne kadar yakınsa hemen duyup yardıma koşuyor. Bunun üstüne Jon Gendry’ye sen en hızlımızsın Eastwatch’a dön ve Dany’den yardım iste diyor ve çekicini ekibimize bırakıyor, sonunda trailerlarda gördüğümüz Tazının elindeki Gendry çekici meselesi açıklık kazanmış oluyor. Kaçmaya başlayan ekibimiz donmuş bir göle geliyor ve buz çatlamaya başlıyor. Hepsi gölün ortasındaki bir kayanın üstüne gelip savaşmaya hazırlansa da ölen figüran sonucu kırılan buz ekimize faydalı oluyor.
Run Gendry Run diye başladığımız sahnede Gendry’nin pes etmeden koşarak Eastwatch’a kadar gelip orada yere yığıldığını ancak Davos’un yetiştiğini görüyoruz. Yabanıllardan da iyi gece gözcüsü oldu geçen bölüm Beric ve ekibini yakalamaları bu bölüm Gendry’yi görüp kapılara koşmaları.
Westeros’un hızlı kuzgun servisi sağolsun Ejderha kayasına döndüğümüzde ise Dany kışlıklarını giymiş ve aceleyle kuzeye yardıma gidicek gibi gözükse de Tyrion onu vaz geçirmeye çalışıyor Dany’ye birşey olursa eğer herşey kaybedilmiş olacak bunu dile getiriyor ve Dany’ye ne derece önemli biri olduğunu hatırlatarak bazen hiçbir şey yapmamak daha iyidir diyor. Dany ise birşey yapmama tavsiyene uydum tekrar uymayacağım diyerek Drogon’a atladığı gibi Viserion ve Rhegal’ıda alarak oradan uzaklaşıyor.
Winterfell’e tekrar döndüğümüzde Sansa’nın Arya’nın odasını karıştırmasını ve hiç ummadığı birşey olan yüzleri bulmasını görüyoruz. Hemen ardından Arya geliyor ve Sansa bunların ne olduğunu soruyor. Arya direk yüzsüz adam eğitimi sırasında Braavos tan aldığını söylüyor. Küçüken ikisininde bir başkası olmak istediğinden ve Aryanın istediği taktirde başkası olabileceği onun hayatını yaşayıp derisine sahip olabileceğini anlatıyor hatta Sansa’ya dönüp senin elbiselerini giyip senin hayatını yaşaya bilirim gereken tek şey yüzün derken Brann den aldığı bıçağı masadan alıyor. Sansa’ya kadar gidip bıçağı Sansaya verip odadan çıkıyor. Sansa kardeşlerime ne oldu dercesine dehşete düşüyor. Arya-Sansa olayları bu sezon biraz uzadı gibime geliyor. İkili umarım bir plan sonucu bu davranışları sergiliyorlardır. Yoksa Little Finger’ın bu kadar kolay ikilinin arasını bozacağını pek düşünmüyorum.
Tekrar Kuzeyin kuzeyine geldiğimizde ekibimiz soğuk bir günde uyanıyor ve fark ediyorlar ki Thoros aldığı yaranında etkisi ile soğuktan donarak ekibimizden ayrılıyor. Her ne kadar kendisini sadece ayyaş olarak tanımlasa Thoros’un Tazı ile yaptığı konuşma sayesinde bundan çok daha fazlası olduğunu anlamıştık. Ölümü Beric başta olmak üzere grubun geri kalanının moralini bozuyor. Sonrasında ise biraz vakit geçtikten sonra Tazı bulduğu taşları White’lara atmaya başlıyor ilk taş doğrudan bir iskeletin kafasına gelse de ikincisi yere düşüyor ve buzda sürükleniyor. Ardından White’lar yavaş yavaş saldırıya geçiyor ve bir bakıyoruz dün kırılan buz bugün kırılmıyor. En azından birazı kırılsa daha iyi olurmuş. Sonrasında dövüş yavaştan başlıyor, birkaç White grubumuzun yakaladığı White’ı serbest bırakmayı deniyor gibiydi ancak bizimkiler tarafından başarısız oldular. Sonrasında aniden su içinden çıkan White’lar neredeyse Tormund’u götürüyorlardı Tazının yardımı gelmese kaybettik Tormund’u diye düşünmedim değil.
Ekibin en sıkıştığı nokta da hepsi saldırıya hazırken Ejderhalar ve Dany geliyor, Westeros tarihindeki ilk ölüler ve Ejderhalar savaşı bu olabilir. Ancak birkaç anlamadığım kısımda olmadı değil üç ejderhasınız bir daire çizecek kadar alev püskürtseydiniz de white’lar geçemeseydi diğerlerinin dibine sonuçta buzun hemen eridiğini gösterdiler ejderha aleviyle. Sonrasında ise Gece Kralımız en büyük ejderha olan ve o an yerde ki bir hedef olan Drogon’u öldürmek yerine Mızrağını Viserion’a doğru fırlatıyor. Diğerlerine yol açmak için savaşan Jon’da White’lar yüzünden suya düşüyor ve tüm grup gelmesini beklese de sudan çıkmıyor Dany’nin endişeli bakışlarıyla Jon haricinde herkes oradan kaçmayı başarıyor. Tam Drogon havalanırken Gece Kralı bir mızrak daha atsa da ıskalıyor. Ardından White’lar dağılırken bir anda Jon sudan çıkıyor soğuk tarafından etkilendiği her halinden belli olan Jon son gücüyle savaşmaya yeltense de Kuzeyin kuzeyinde kalan ve White tehdidi ile karşılaşan Starklara yardım eden Benjen amcamız Jon’un imdadına yetişiyor ve onu ata bindirip oradan gönderiyor. Her ne kadar ejderha camı dönüşümünü yavaşlatsa da artık zamanının geldiğini düşünmüş olacak ki elinden geldiğince White öldürüyor ve Benjen amcamıza da veda ediyoruz.
Eastwatch’a geri döndüğümüzde muhtemelen Rhegal sanki Viserion’u çağırırcasına çığlıklar atıyor. Altı sezondur büyüttüğümüz ejderlerin birinin ölümü üzmedi değil. Dany umutsuzca duvarın kuzeyine bakıyor Jorah’ın ısrarı üzerine tam arkasını dönüp gidecekken borular ötüyor ve Jon’un geldiğini görüyorlar. Sonraki sahnede tekneye bindirilen Jon’un üzerinde donmuş olan kürkü adeta kırılıp çıkarıldı. Bu sırada Dany Jon’un yaralarını gördü sonunda merakının gittiğini düşünüyorum. Aradan süre geçmesi ile uyanan Jon’un gördüğü ilk şey Viserion’un ölümü ile gerçekten kötü durumda olan Dany’nin elini tutup olayları geri alabilmeyi istediğini söylüyor. Ve kendisine artık kraliçesi olduğunu kuzeyli lordların bile Dany’yi görse Dany’yi anlayacağını ve onu takip edeceklerini söylüyor.
Son Sahnede ise her nasılsa metrelerce zinciri olan ve gölün derinlerine dalıp bu zinciri Viserion’a bağlamış olan Whitelar karşımıza çıkıyor. En sonunda Viserion’u sudan çıkardıklarında Gece Kralı Viserion’a dokunuyor ve Viserion gözlerini mavi olarak tekrar açıyor.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget