"Buradan Bir E3 Geçti" // E3 2017 DEĞERLENDİRME


E3 2017, 13 Haziran 2017 günü itibari ile Nintendo konferansı ile son buldu. Küçük büyük bütün konferansları hesaba alırsak toplam 8 sunum izledik. Kimisini beğendik, kimisini de beğenmedik. İşte E3 2017 değerlendirmemiz.
 - EA
  EA sunumu bu sene bana göre pek güzel değildi. Geçen sunumlarında en azından sağlam oyunları vardı. Bu sefer sağlam diyebileceğimiz bir yada iki oyun vardır.
  İkisi yeni IP olmak üzere toplamda beş tane oyun gösterildi. NBA Live 2018, Star Wars:Batllefront 2, Need For Speed Payback var olan serilerin yeni oyunları iken; A Way Out ve BioWare’in yeni oyunu Anthem ise firmanın yeni IP’leri.
  Sunumda en çok göze çarpan iki oyun var. Bunlar da yeni IP’ler A Way Out ve Anthem.
  A Way Out yenilikçi yapısıyla ve CO-OP özelliği ile öne çıkarken, Anthem ise grafikleri ve yapısı bakımıyla öne çıkıyor.
  Köklü bir firma olan BioWare’i, Mass Effect 2 başta olmak üzere bir çok oyunla tanıyoruz. Bu tarz oyunlarda tecrübeleri var. Gösterilen oyun içi videolara bakarsak gayet ilgi çekici bir oyun var karşımızda. Bu sene EA’in sağlam oyunlarından birisi olmak için belki de en büyük aday.
  A Way Out ise çoğu kişide merak uyandıran bir oyun. Görsel bakımdan değişik bir yapısı var ve animasyonları videoda çok düzgün duruyordu. CO-OP tabanlı olduğu içinde arkadaşlarınızla çok eğlenceli olabilir. Eğer her şeyi yerinde bir oyun olursa oyun dünyasında yeni kapılar aralayabilir.
  Nba Live 18 bana kötü gelirken,Need For Speed ise hiç değişmemiş gibi durdu.Star Wars da çoklu uzay savaşları hissini iyi verirse bir şeyler yapabilir.
EA Sunumuna puanımız  6/10

- Microsoft
  Microsoft bu sene de bizi şaşırtmadı ve geçen seneden üstüne bir şey koymayarak (oyun anlamında) yoluna devam etti. Yeni konsolları olan Xbox One X tanıtıldı.
  Xbox One X, gerçek 4K teknolojisi, daha küçük yapı ve üstün oyun performansı vadederek şuanda dünyanın en güçlü oyun konsolu olmayı başardı. Ancak her zaman dediğimiz gibi oyun olmadıkça neyleyim yeni konsolu…
  Konferansta 40 tane yeni oyun tanıtıldı. Tabi bunların içinde İndie (Bağımsız) ve 3.Parti oyunları da var. Sunumda 40 oyun içerisinden bize hoş gelen 3 oyun var. Bunlar Metro:Exodus, Life is Strange: Before The Storm ve The Last Night.
  Metro serisinin yeni oyununun çıkması bizleri tabi ki mutlu etti. Gösterilen videoda da çok güzel gözüküyordu.
  Life İs Strange ise herkesin beğenisini toplayan bir oyundu. Gösterilen yeni oyun ise bizi olayların öncesine götürüyor. Çıkış tarihinin ise 29 Ağustos olması sevindirici diğer bir unsur.
  The Last Night ise yeni bir IP olarak karşımıza çıkıyor ve ilk defa görmemize rağmen gayet etkileyici duruyor. 2D bakış açısında pixel karakterler, grafikleri gerçekçi olan bir dünyaya konuşlandırılmış. İşte ilgi çekici olan noktada da bu.
  Crackdown 3, State of Decay 2 ve Sea of Thieves gibi daha bir çok oyun var ama bunlar orta düzeyde gözüküyorlardı.
   Keşke Sony’e rakip olabilecek bir Microsoft sunumu izleseydik ama maalesef olmadı. Sunuma puanımız  6/10

- Ubisoft
 Geçen senede olduğu gibi kötü giden E3’e dur diyen yine Ubisoft oldu. Üst üste gelen kötü sunumların ardından bu sunum ile derin bir nefes aldık adeta. Bana göre bu yıl ki Ubisoft sunumu, geçen yıla göre daha iyiydi.
VR oyunu dahil toplamda 10 tane oyun tanıtıldı bizlere.Bunları  3’ü yeni oyun iken 7’sı ise serilerin devam oyunları olarak karşımıza çıktı.En ilgimizi çeken oyunlarlar ; Far Cry 5 , Mario+Rabbids Kingdom Battle ve Beyond Good And Evil 2 oldu.
Beyond Good And Evil bana göre bu E3’ün en süprizi oldu.O kadar çıkacağına inanmıyordum ki E3 beklenti yazımızda bile BGE2’i kaleme almamıştık.Ama çıkmasından rahatsız olacak halimiz yok.Oyun dünyasının önemli oyunlarından biri tekrardan bizlerle buluşuyor.
Assasin’S Creed Origins ise bu sene ki tüm sunumların en hayal kırıklığı yaratan oyunu olabilir.2 sene verilen arayı hiç iyiye kullanamamışlar gibi duruyor.Felaket animasyonlar ve değişmeyen bir çok şey daha ilk videodan gözümüze çarptı.Belki de artık AC fanları bile seriden umudunu bu oyun ile bitirebilir.
Far Cry 5 benim merakla beklediğim bir oyundu.Gösterilen videolarda görsel anlamda oyun oldukça tatmin edici.Ancak bana sanki bu sefer oyunu CO-OP üstüne kuracaklar gibime geliyor.Çünkü gösterdikleri oynanış da tam da CO-OP usülü bir ilerleyiş var.Umarız yanılırız ve Single üstüne giden bir oyun olur.
Mario+Rabbids  Kingdom Battle ise bizi etkileyen diğer bir oyun.Mario markası ile birleşerek gerçekten önemli bir işe imza atmış olablirler.Videolar çok ilginç ve güzel.İstedikleini oyuna yansıtırlarsa hem Nintendo hem de Ubisoft karlı çıkabilir.Ancak oyun her ne kadar güzel dursada bu gibi hamleler Nintendo’ya zarar verebilir.(Marka açısından)
  South Park:The Fractured But Whole,Just Dance 2018,Transference,StarLink,The Crew 2 ve Skull And Bones ise tanıtılan diğer oyunlar.
Sunuma puanım 7,8/10

Bethesda
  Sunumuyla en çok eleştirilen bir başka firma da Bethesda oldu.Bana göre evet daha iyi olabilirdi ama bu kadar da gömecek kadar kötü bir sunum değildi.The Evil Within 2 ve Yeni Wolfenstein çok önemli oyunlar.Gösterilen videolarda da hoş duruyorlardı ancak sızıntılardan dolayı heycan biraz kaçtı ve kuşkusuz bu sızıntılar Bethesda’ya zarar verdi.
  Bütün bunlara rağmen belkide yaptıkları en büyük hata yeni bir Elder Scrolls oyunu çıkarmayıp,bildiğiniz modu tanıtmalarıydı.Bu onlara çok kötü bir geri dönüş sağladı.
  Bunların yanı sıra VR oyunlarına ağarlık vererek Fallout VR ve Doom VR’ı tanıttılar.Oyun dünyasında VR hızla büyüyor ve firma da buna ayak uydurmak istiyor olabilir.Ancak VR oyuncu kitlesi çok az olduğu için Bethesda bana kalırsa VR’a oynamakta hata ediyor.İnsanların ilgisini çekmediğinden de böyle sertçe eleştiriler alıyor.
  Bunun yanında birkaç yeni DLC ile de sunumu kapattılar.Ellerinde iyi markalar var ama Bethesda bunları çok da iyi kullanamadı.Sunuma puanım 5/10

Sony
  Sony,Ubisoft ile birlikte E3 2017‘yi resmen taşıdılar.Zaten her sene olduğu gibi bu sene de güzel bir sunum bekliyorduk.Beklentimizi de boşa çıkarmadılar ve gayet güzel bir sunum yaptılar.
  Açıkçası bu sunumda Death Stranding ve The Last Of Us 2 olmayacağını öğrenince biraz keyfimiz kaçmıştı.Ancak çok iyi oyunlar olduğu için Sony’nin elinde bu keyifsizliğimiz çok da uzun sürmedi.
  Çok çok iyi gözüken bir Spider-Man var karşımzıda.Mekanikler,vuruş hissi,görsellik ve daha bir çok şey yıllardır aradığımız Spider-Man oyununa layık.İnsomniac’a bu konuda güvenimiz tamdı.Çünkü bu tarz oyunları yapabilecek en iyi firma onlardı.Onlarda gerçekten müthiş bir işe imza atmışlar gibi duruyor.
  God Of War 4 ise gösterilen diğer bir oyun.Gösterilmesi kesin gibiydi.Bu yüzden tanıtılınca çok şaşırmadık.Animasyonlar ve grafikler bayağı iyi.Sağlam senaryosu olacağından da şüphemiz yok.Bir PS klasiği olan seriyi çok iyi bir şekilde görebiliriz.
  Days Gone için biraz önyargım vardı.Çünkü son zamanlarda zombi survival oyunları karşımıza çok çıkmaya başladı.Ancak gösterilen oynanış videosundan sonra gerçekten akıcı ve mekanikleri çok sağlam olan bir oyunun karşımzıda olduğunu anladım.Gösterilen yenilikler var videoalarda.SIE Bend Studio doğru hamleler ile gerçekten beklenmeyen derecede iyi bir oyun çıkarabilir.Ama şunuda söyleyeyim.Oyun çok fazlasıyla The Last of Us’ı andıryor.
  Sony sunumunda gösterilmesinden en mutlu olduğum oyun Shadow of the Colossus oldu.12 sene önceki efsane oyun ReMake hali ile karşımıza çıkıyor.ReMake’e ihitiyaç var mıydı tartışılır ama Sony hiç beklenmeyen bu hamlesi ile çok fazla oyuncuyu mutlu etti.Tek isteğimiz The Last Guardian da olduğu gibi Japan Studio’sun çok fazla erteleme yapmaması ve hatasız bir oyun çıkarması.
  Uncharted: Lost Legacy ve Horizon Zero Down’ın DLC si gösterilen diğer oyunlardan.
Sony sağlam oyunlarını güzel bir sunum ile birleştirmiş ve ortaya güzel bir iş çıkarmış.Sunuma puanım 8/10

Nintendo
  Son bir kaç senedir Nintendo’nun düşüşü devam ediyordu ve E3 sunumları gerçekten felaketti.Ancak benim bu sene için Switch’in etkisinden dolayı bir umudum vardı.Ve bana göre tatmin edici bir sunumdu.Evet tabi kid aha iyi olmasını isterdim ama hiçbir şekilde kötü bir sunum değildi.
  Super Mario Odyssey beklediğim bir oyundu ve gösterdiler de.Sağlam bir 3D Mario oyunu istiyordum,geldi de.Oyunun 3D kısmından tamamımda sağlam olduğundan pek emin değilim …
  Bu E3’e damgasını vuran bir başka oyunda Metroid Prime 4’tür benim için.Beklemediğim bir oyun olduğu için hem şaşırdım hem de sevindim.Ama şunu da öğrendim,Nintendo logo göstererek Hype yaratabiliyormuş.
 Yeni bir Pokemon oyunuda istiyordum ve RPG türündeki Pokemon oyunu duyuruldu.Yani pek bir umudum yok ama bekleyeceğim yine de.
 Nintendo daha bir çok oyun duyurdu.Kimisi beğendi kimisi beğenmedi ama bu sunum bana yetti. Sunuma puanım 6/10

E3 2017’E PUANIM : 5,8/10


Yazan: Samet Yapıcı

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget