İnceleme: Murder on the Orient Express: 'Katil Kim?'

İstanbul’dan yola çıkan Doğu Ekspresine farklı nedenlerle bir grup insan biner. Tren yolculuk esnasında bir çığ düşmesi sonucu sıkışıp kalır. Tam da bu olay üzerine yolculardan birinin öldürüldüğü fark edilir. Trende yolculuk eden ünlü dedektif Hercule Poirot katilin kim olduğunu bulacaktır. 



Agatha Christie’nin aynı adlı ünlü romanından uyarlama olan filmin yönetmen koltuğunda Kenneth Branagh (Thor, Cinderella) yer alıyor. Aynı zamanda baş karakter ünlü dedektif Hercule Poirot’u da kendisi canlandırıyor.Senaryosu tutarlı ve dengeli ilerliyor olsa da göze batan pek çok nokta oluyor. 2 saatlik süresine rağmen olaylar hızlı gelişiyor. Herhangi bir derinlik oluşturulmadan karakterler üstünkörü işleniyor. Kapalı ve genel olarak tek mekânda geçen film diyaloglar üzerinden ilerliyor. Haliyle bütün iş neredeyse oyunculara düşüyor. Senaryodaki bu olumsuz yönlere rağmen mizahi ilerleyiş filmi sevdiren yönlerden birisi oluyor. Karakter tiplemeleri güzel ve ilgi çekici fakat karakterlerin hiçbirinde derinlik yer almıyor maalesef ki.

Film, zengin bir oyuncu kadrosuna ev sahipliği yapıyor. Fakat zengin oyuncu kadrosu bizleri pek memnun ettiği söylenemez. Filmi oyunculuk konusunda götüren kişi yönetmenin kendisi Kenneth Branagh oluyor. Hercule Poirot karakteri ile seyirciyi kendine çekmeyi başarıyor. Fakat aynı şey Johnny Depp, Penelope Cruz, Michelle Pfeiffer ve diğer ünlü oyuncular için söylenemiyor. İlgi çekici karakterlerine rağmen kendilerini karakterleri ile özdeşleştiremeyip yapmacık bir hava yaratıyorlar.




Görsellik bakımından da bizleri fazla memnun edemiyor. CGI ile yaratılan şehirler, dağlar, yollar ve tren her sahnede göze batıyor ve bazen rahatsız edici oluyor. Tren ve dönem kıyafetlerinin gayet iyi tasarlanmış oldukları ise belli oluyor. Fon müzikleri genel olarak sahneler ile uyumlu olsa da hikâyeye pek bir katkısı olmuyor, sönük kalıyor.



KARAR: Murder on the Orient Express, oyunculuk performansları, görselliği ve yetersiz derinliği ile hayal kırıklığına uğratıyor olsa da baş karakter olan dedektifi, merak uyandıran ilerleyişi ve mizahi havası ile keyifli bir suç-gizem filmi. Özellikle Agatha Christie severlerin izlemesini tavsiye ederim.

PUAN: 6/10


Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget