Defenders & Avengers'ın Neden Crossover'ı Olmayacak?


Defenders, 4 farklı süper kahramanın New York'u yok etmek isteyen ölümsüz bir organizasyona karşı birleşmesini anlatan bir diziydi. Netflix'in Marvel'ın 4 kıymetli karakteri olan Matthew Murdock (Daredevil), Jessica Jones (Jewel), Luke Cage (Power Man) ve Daniel Rand (Iron Fist) için ayrı ayrı çıkardığı bağlantılı dizilerinin toplandığı Defenders belli açılardan eksikleri olmasına rağmen güzel bir işti. Fakat işin tuhaf tarafı aslında MCU ile bağlantılı olan bu diziler referans olarak sanki kendi içlerinde işlermiş gibi lanse edildiler. Daredevil'in ilk sezonu ile başlayan maraton direkt olarak Avengers filminin Manhattan kıyımının sonrasıyla alakalıydı. Mafya inşaat alanında kontrol sağlamış ve karşısında Daredevil'i bulmuştu. Bunun dışında aşırı bir referans ve tam bir bağlantı görmedik çok fazla MCU ile alakalı. Sanki o dünyada Iron Man ve Captain America'nın işi yoktu. Civil War için bu açıdan hüsran diyorum ben. Hatta daha önce bununla ilgili Punisher'ın niye Civil War'da yer alması gerektiği ile alakalı bol bol Captain America övgülü bir yazı yazmıştım. Filmin adı İç Savaş'tı ama biz Rhodes'un Vision tarafından yanlışlıkla vurulmasına kadar şakacıklı bir mahalle kavgası izlemiştik. Düşünün ki bu kavgaya çizgi romanında olduğu üzere daha fazla karakter katılsaydı neler olurdu? Fox ile anlaşılsaydı ve X-Men, Fantastic Four da yer alsaydı bu savaşta demiyorum tabi ki ama en azından Defenders ve Agents of SHIELD gibi MCU'nun direkt bağlantı içerisinde olduğu dizilerin karakterleri yer alsaydı; mesela Phil Coulson ve ekibini Iron Man'in yanında, Defenders'ı Captain America'nın yanında görseydik fena olmaz mıydı? Tabi ki biz çok fazla şey istiyoruz. Ama hakları elinde bulunduran Disney bu konuda dizi ve filmleri, dizilerin kendi arasında bile bağımsız çalışmasıyla ayrı tutmayı tercih ediyor maalesef.


Fanların beklentisi Avengers: Infinity War ile daha da yükselmiş durumda bu konuda. Filmde Thanos'a karşı savaşacak karakterlerin karmakarışık bir süper kahramanlar birlikteliği zaten hali hazırda var iken bir de Defenders'ı orada görmemiz imkansız gibi bir şey herhalde. Ama en azından bir referans beklemiyor değil insan. Düşünsenize Daredevil körü körüne Thanos'un Black Order'ına karşı savaşıyor falan, güzel hayaller bunlar. Gerçekçi mi; sayılmaz. Çizgi romanlarda yedirilebilir ama film ve dizilerde böylesi toplanmalar tam bir karmaşadır. Takip etmesi zordur, izleyiciyi yorar ve muhakkak sonucu şikayet içerikli olur. O yüzden Disney'in işlerini niye bu kadar bağımsız fakat bağlantılı çalıştırdığını anlamak zor değil. 


Agents of SHIELD'i buna yedirmek hele çok daha zor, çünkü bir tarafta çıkması için bir iki yıl hazırlanılan filmler varken dizinin kendisi haftalık olarak yayınlanıyor. Peki ya Defenders? Defenders Netflix'in tıpkı diğer 4 dizisi gibi tek günde bütün bölümlerin yayınlanmasıyla gösterime giren bir iş. Onu niye dahil etmek bu kadar zor? Bir kere öncelikli konu oyuncuların sözleşmeleri. Teknik olarak hukuken Defenders'ın Avengers'a katılmasında bir sıkıntı yok. Ve hatta Charlie Cox'un açıkladığına göre kendisinin sözleşmesi bir filmlik bir opsiyonu da içeriyormuş. Ama bu daha ziyade Daredevil için bir film yapılabilir demektir, Daredevil tutup Avengers ile cirit atacak demek değil.


İkinci olarak Marvel Stüdyoları'nın başkanı Kevin Feige'in Defenders'a pek bir ilgisi yok gibi. Öyle ki sanki Netflix'te dizisi çıkarılan karakterler Marvel'ın ana evrende kullanmayı düşünmediği karakterler. Hepsini geçtim bu Daredevil ve Punisher'a hakarettir ya neyse. 2010'ların başına kadar Fox Daredevil'i elinde bulunduruyordu. Günümüz Batman'i Ben Affleck'in oynadığı 2003 yapımı Daredevil (filmde Elektra'yı oynayan Jennifer Garner ile başlayan aşkları evlilikle taçlanmıştı. Yakın zamanda ayrıldılar, yazık.) ve Jennifer Garner'ın başrolünde yer aldığı Elektra'nın dirilişinden sonrasını anlatan, Daredevil'in Matt Murdock olarak yer alıp sahnelerinin silindiği 2005 yapımı Elektra filmlerinin hüsranlı başarısızlıklarının ardından Fox riske girip bu karakterlerle ilgili yeni bir film işine girişmemiş ve bu karakterlerin hakları anlaşma gereği Marvel'a geri dönmeye hazır hale gelmişti. Marvel MCU evrenini büyütüp uzaya taşımaya karar verdikten sonra Fox'a, yine hakları Fox'ta bulunan ve 2007 yapımı Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer filminde başarısızca kullanılan Galactus ve Silver Surfer'ı geri vermeleri karşılığında Daredevil'i ellerinde tutabileceklerini açıkladı fakat anlaşmaya varılamadığından ve Fox uzun süredir Daredevil ile ilgili bir iş yapmadığından Daredevil Marvel'a geri döndü ve bunun akabinde Netflix de süper kahraman dizilerinin bana kalırsa en iyisini çıkardı. İyi ki yuvasına döndü yani Korkusuz Adam, Koruyucu Şeytan! 


Ama işte şöyle bir bit yeniği de var ki Vincent D'Onofrio'nun başarıyla canlandırdığı Kingpin Daredevil'in ana düşmanı olduğu kadar Spider-Man'in de baş düşmanlarından. Yani karakter bazında bir film yerleştirmesi bile yapılmaması bizim açımızdan üzücü. Ki oyuncu daha önceden Kingpin ve Spider-Man'i karşı karşıya getiren Tom Holland'lı bir filme sıcak baktığını da açıklamıştı. Ama işte Defenders ve karakterlerinin filmlerle bağlantısı o kadar az ki... Agents of SHIELD ise daha direkt bir bağlantı içerisinde filmlerle. Tarihi olarak eşdeğer, referans olarak ilişkili gidiyor belli açılardan. Agent Carter ve Inhumans için de durum aynı. Agent Carter Captain America sonrasını anlattığı için daha bile tarihi katkısı var filmlere. Inhumans ise film olarak tasarlanıp kostümleri hiç beğenilmeyen bir diziye çevrildi bildiğiniz üzere. Ayrıca Kevin Feige ve Marvel Stüdyoları Marvel Stüdyoları Yaratıcı Kurulu'nun kapatılmasıyla direkt olarak Disney'e ve başkanına hesap verir hale gelirken pek bir nefret ettiğimiz eski Marvel CEO'su Trump destekçisi ve cinsiyetçi Ike Perlmutter ise çizgi romanları, ticari mal ve ürünleri ve tabi ki dizileri kontrol ediyor. Bu da işlerin pek bizim istediğimiz gibi gitmeyeceğinin bir başka tarafı.


Çözülmez sıkıntılar değil bunların hiçbiri. Ama işte Kevin Feige Marvel'ın TV'siyle beraber çalışmak gibi bir planlarının olmadığını açıkladı çoktan. Sony ile anlaşmaya varırken ironik olarak Marvel Entertainment ile pek çalımaya istekli görünmüyor Kevin reis ve zaman geçtikçe vaziyetin eski haline döndürülmesi de gittikçe zorlaşıyor. Herhangi bir şaşırtmacayla Avengers 3 veya 4 için Defenders'ın dahil edilmesi gibi bir plan belki vardır umudunu korusak da şimdilik bağlantılı olduklarına dair referanslara bile kırıntı takip eder gibi mutlu olmaya çalışmamız gerekiyor maalesef. Ama Teoman'ın dediği gibi 'aşk kırıntısıyla doymaktansa tek başıma aç kalırım bu hayatta' hesabı oluyor her şey. Ah Marvel ah!

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget