Star Wars: The Last Jedi - Fragman Analizi #1


Star Wars: The Last Jedi'ın 2. fragmanı daha fazla şeyi ortaya çıkardı, buna rağmen film hakkındaki sis perdesinin hala aralandığı söylenemez. Filmin yayınlanmasına 2 ay kalmış olmasına ve fragmanda gözümüze sokulan spoilerlara rağmen Lucasfilm bu fragmanla bizi her nasılsa daha da meraklandırdı. 2.5 dakikalık fragman bazı söylenti ve fan teorilerinin doğruluklarını sorgulatırken daha yeni görüşlerin de doğmasını sağlayacaktır. İnceleyelim bakalım yeni fragman bizlere neler getirmiş.

1) First Order'ın Merkezi

Starkiller Üssü dahil bütün o şaşaalı askeri gücünü gördüğümüz First Order hakkında ne kadar az şey bildiğimizi fark etmişsinizdir. Fragmanda gördüğümüz kadarıyla yeni film bizleri First Order'ın kalbi olan altyapıya götürüyor. Yüce Lider Snoke'un Mega-Sınıf Yıldız Destroyeri The Supremacy'i de burada görmemiz muhtemeldir. Supremacy epey görkemli ve heybetli; söylenti odur ki içinde yalnızca büyük sayıda ordular, gemiler yok, ayrıca yeni Yıldız Destroyerleri de üretebiliyor. Snoke'u ilk kez hologram olarak değil canlı kanlı gördük. Kylo Ren'in ilk filmin sonunda eğitimini tamamlamak üzere Snoke'un yanına döndüğünü biliyoruz. Fragmanda da Gorilla Walkers, AT-AT ve daha fazlasının inşasının yapıldığı büyük bir hangarda görüyoruz. Snoke'un organizasyonu hakkında daha fazla şey öğreneceğiz gibi görünüyor; gerek askeri eğitimleri gerek gemi yapımları ve hatta belki onun siyasi ve politik yapılanmaları ve entrikaları hakkında.

2) Crait Savaşı

Crait gezegeninde yapılacak büyük savaş filmdeki ikonik anlardan biri olacak gibi. Gezegenin tuz tabakasının kırmızı rengi gözle görünür bir şekilde, direnişin Ski-Speederlarının uçuşuyla örselendiğinde renkli bir etki yaratıyor. Crait'i bu kadar önemli yapan ne, First Order ve Direniş'in karşılaşmak için niye özellikle bu gezegeni seçtiği şimdilik belirsiz. Fakat AT-M6'ler (Gorilla Walkerlar) sadece öncülleri AT-AT'lerin geliştirilmiş modelleri olmakla kalmıyor, ayrıca Direniş'in üzerinde kullanılacak bu denli ağır makineler (AT-AT'ler 25.5 metre iken AT-M6'ler 34.9 metre) bambaşka bir amaç için de kullanılıyor olabilir. Kylo Ren'in kullandığı First Order mekiği ilk filmdeki ile özdeş. Bunlardan First Order'da epeyce olduğunu düşünürsek Kylo Ren de bu savaşta rol alacak gibi duruyor. Crait'teki bir mağarada Stormtrooperlara öncülük ediyor. Ayrıca annesi Leia Organa da gezegenin yüzeyinde. Anne ile oğul arasında bir karşılaşma olabilir. Savaş hakkında fragmandan alabileceklerimiz çok fazla değil, en azından bütün savaş hakkında; fakat Direniş askerlerinin ve tilkivari kristal yaratıkların bir hangardan kaçıyor oldukları sahne bu kısımda savaşın Direniş için pek de iyi gitmediğini gösteriyor. 

3) Usta ve Çırak

Star Wars'ta Sithler'de pek çok usta ve çırak ilişkisi gördük. Filmlerde Darth Sidious ve öğrencileri Darth Maul, Darth Tyrannus ve Darth Vader arasında hep kurulu bir ilişki gösterildi. Elbette Anakin ile Sidious'un sonraki üçlemede ilişkisinin kuruluşu işlendi fakat Anakin'in Sith eğitimleri gibi pek çok şeyden bihaberiz, en azından filmler açısından. Maul ve Kont Dooku da filmlere Sidious'un halihazırda çırakları olarak geldiler. Bu usta-çırak ilişkilerinin çoğunluğu zaten kurulmuş ve tamamen şekillenmiş şekilde gösterildi. Fakat aynı şey Kylo Ren için geçerli değil. Force Awakens'teki şaşaalı girişinin aksine filmde gücünü tam kullanamıyor olmasından ve sonunda güçlerini yeni keşfetmiş Rey'e yenilmesinden anlıyoruz ki Snoke'un öğrencisi olalı pek uzun yıllar olmamış. Zaten filmin sonunda da Snoke gel eğitimini tamamlayalım senin diyerek bunu tasdikliyor. Bu da sonunda bir Karanlık Taraf usta-çırak ilişkisi izleyeceğiz demek olabilir. Fragmanın başında Snoke'u canlandıran Andy Serkis'in sesi duyuluyor: 'Seni bulduğumda saf, bozulmamış Güç gördüm ve bundan öte gerçekten özel olan bir şey.'. Kylo Ren'i kırmızı bir odada görüyoruz, burası Snoke'un taht odası olabilir. Kylo Ren kafasında kaskıyla eğilirken yerden yansıyan Praetorian muhafızlarının iki yana açılmış bacaklarının kırmızı kıyafetleri tarafından örtüldüğünü görüyoruz ve Kylo Ren yerden ışın kılıcını alıyor.

4) Luke Korkuyor

Bu kısımda dürüstçe kızmadan edemediğimi itiraf etmeliyim. Luke'un bu denli korkmasına acayip kıllandım. Kendisi galaksideki son Jedi olarak ustaları Obi-Wan Kenobi ve Yoda'nın gidişiyle çok büyük bir sorumluluğun altında kalmış; Jedi düzenini tekrar kurmak ve yeni Jedilar yetiştirmek gibi. Kaldı ki Luke en güçlü Jedilardan biri olsa da ustalarını genç yaşında kaybettiği için pek çok açıdan eğitiminin büyük bir kısmını kendi tamamlamak zorunda kalmıştır. Yoda'nın babasının gençliğinde söylediği 'Korku, karanlık tarafa giden yoldur. Korku öfkeye; öfke nefrete; nefret ise acıya yol açar...' sözünü duymamış da olabilir. Ama yine de Luke Skywalker gibi bir karakteri öğrencisi karanlık tarafa geçtikten sonra küsüp korkarken görmek pek hoş bir tecrübe değil. Hele de 30 yıl bekledikten sonra. İlk filmin sonunda etkileyici bir şekilde görmüş olabiliriz fakat onun devamında bu fragman sizi bilmem ama beni epey hüsrana uğrattı. Ah Luke ah. Yeğeni Ben Solo'nun (Kylo Ren) ihanetiyle Jedi düzenini kurmak için yaptığı bütün çaba ve çalışmalar boşa gitmiş olabilir ama fragmanda yeni çırağı Rey'in Luke'tan yardım istediğini görüyoruz. Rey'in çok güçlü olduğunu gören Luke gözleri açılmış bir şekilde şaşırıyor. Luke ona şöyle diyor: 'Bu kadar saf bir kuvveti daha önce yalnız bir defa gördüm. O zaman yeterince korkutmamıştı. Şimdi korkutuyor.'. Ayrıca kendisinden 'Sonunda Jediların sona erme zamanı geldi.' diye bir söz de duymuştuk. Sanki Rey'e eğitim vermede bir takım şüpheler duyuyor olabilir. Hatta onun daha eğitimini almadan Kylo Ren'e karşı gösterebildiği gücüne korku duymuş olabilir. İlk Jedi tapınağına gelmesinin sebebi de korku olabilir. Yorgunluk, yılgınlık veya ihanet değil, salt korku. Belki karanlık tarafa giden yolun korku olduğunu öğrenmiş olarak bunu çözmenin, karanlık tarafa geçmeden korkusunu yenmenin yollarını aramak üzere bu gezegene gelmiş olabilir. Bilgi kaynağı, bilgelik veya iyileşme gibi Jedi yollarını öğrenmeye çalışıyor olabilir bu konuda. Biz bu fragmanın hiçbir yerinde Death Starı'ı yok eden, Anakin'i aydınlık tarafa çeken çocuğun parlak gözlerini görmedik. Üzdü.


Star Wars: The Last Jedi'ın ikinci fragmanın incelemesinin ilk kısmı böyle. En kısa zamanda devamını paylaşacağız. Sağlıcakla kalın. Yorum yapmayı unutmayın. Güç sizinle olsun.


  • Star Wars 8/Star Wars: The Last Jedi vizyon tarihi: 15 Aralık, 2017
  • İsimsiz Han Solo Bir Star Wars Hikayesi vizyon tarihi: 25 Mayıs, 2018
  • Star Wars 9/Star Wars: Episode IX vizyon tarihi: 20 Aralık, 2019

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget