İnceleme: South Park: The Fractured But Whole


Süper kahraman olmak zor iş, değil mi ?

Yaklaşık 3 senedir ertelenerek illallah ettiren oyun South Park: The Fractured But Whole, nihayet 17 Ekim günü piyasaya çıkabildi. Sorunlu geliştirme dönemi, değişen yapım ekibi derken oyun bizlere bekleneni verebiliyor mu ? Gelin hep beraber bakalım...

      
Serinin ilk oyunu Obsidian ekibi tarafından geliştirilsede, bu oyun Ubisoft San Francisco tarafından geliştirildi. Bunun haberi ilk olarak verildiğinde çoğu kişinin kafasında soru işareti oluşmuştu. Malum söz konusu bir de Ubisoft olunca oyunun ne durumda bizlere sunulacağı iyice belirsiz olmuştu. Ancak South Park serisinin yapımcıları oyunun geliştirilme döneminde bizzat görev aldıkları için - üstelik kendileri sıkı bir oyunsever- oyundan beklentilerimizi koruduk.
     
Oyun çoğu yerde RPG olarak geçiyor ama aslında bu bir JRPG türde bir oyun. RPG dinamikleri elbette var ancak JRPG olmasının en büyük ve tek nedeni sıra tabanlı dövüş sistemi olması.

İlk oyunda bu türde bir oyundu ve bunu gerçekten bize iyi veriyordu. South Park: The Fractured But Whole'da daha gelişmiş dövük dinamikleri ve artan mekanikler ile oyunun tümü daha geniş bir oynanış sunuyor. İlk oyun her ne kadar çok eğlenceli olsada oyunun sonlarına doğru kendini tekrar eden bir yapısı vardı. Bu oyunda daha geniş bir oynanış bizleri beklediği için böyle bir sorunla karşılaşmıyoruz.

   

   

Üsteki resim South Park: The Fractured But Whole'a ait, alttaki resim ise ilk oyuna. Resimden de anlaşılacağı gibi oyun yine sıra tabanlı ancak daha geniş ve gelişmiş bir dövüş sistemi var. Israrla gelişen ve genişleyen mekaniklerden bahsediyoruz çünkü yeni oyundaki en büyük değişim kuşkusuz budur.

Oyunun grafiksel yapısına deyinmeye pek gerek yok. Bu oyundan üst düzey grafik bekleyen kimse yoktur herhalde. Kendine has renk paleti ve 2D kamera açısı ile oyundan gayet büyük bir zevk alabiliyorsunuz.

Oyun sorunlu ve uzun bir geliştirme döneminden geçsede ne optimizasyon ne de stabilizasyon işlemlerinde herhangi bir aksaklık ben görmedim. Oyun 1080p de çok akıcı bir şekilde çalışıyor.

South Park serisinin güzel ve neşeli müzikleri vardır. Bu oyunda da gayet yeterli bir seviye de atmosfere göre değişen müzikler mevcut. Dövüş esnasında gerçekleşen vuruş efektleri vs. de benden geçer not aldı.

South Park serisinin kendine özel kara mizahı vardır. Bu adamlar sonuçta kendi dini ile de kendi devleti ile de kendi soyuyla da sopuyla acımadan her türlü dalgayı geçen insanlar. İlk oyunda da bunu oyuncuya vermişlerdi. Bu oyunda da yapılan espirilerle hem güldürüyor hem de fazlasıyla South Park havasını veriyor. Bu arada oyunda fazlaca +18 içerik var. Bunun uyarısını da yapalım.

South Park doğası gereği dalga geçen bir seridir. İlk oyunda büyücüler ile dalga geçerken South Park: The Fractured But Whole'da zamanımızın en popüler temalarından biri olan ''Süper Kahraman'' teması ile o kadar derinden ve eğlenceli bir şekilde dalga geçiyor ki oyun gerçekten inanılmaz derece de güldürüyor. Yapılan tespitlerle, kelime oyunları ile oyunun başından sonuna kadar oyuncuyu gülme krizine sokabiliyor. Oyunun ismi de bir kelime oyunu zaten. Türkçesi '' Çatlak ama Bütün'' gibi bir şey oluyor. Burda ki kelime oyunu biraz sıkıntılı. Anladığınızı varsayıyorum ve geçiyorum 😃

Oyun genel olarak gerçekten zevk veriyor, eğlendiriyor. Video oyunlarının amacı eğlendirmek ise bu oyun her yönüyle eğlendiriyor. Ancak South Park hayranı değil iseniz, ucundan en ufak bir ilginiz yok ise hiç bulaşmayın derim. Dediğim gibi South Park çok farklı bir evren. Oyunda yapılan dalgalar ve +18 içerikler sizi fazlası ile rahatsız edebilir.



Görsellik: 10/10 ( Bu oyun özelinde)

Sesler: 8,1/10
Oynanabilirlik: 7,9/10
Hikaye: 8/10
Genel Puan : 8,5/10

Büyük oyun sitelerinin yaptığı genel puanlama : 81/100
Puanlamayı nasıl yapıyoruz ?
Oyunu deneyim eden editörümüz, projeyi  4 farklı açıdan ele alıyor. Bunlar;
Görsellik, Sesler, Oynanabilirlik ve Hikaye.
Görsellik kısmında , oyunun grafik kalitesi ve renk paleti gibi unsurlar incelenirken,
Sesler kısmında, ses efektleri ve müzikler ele alınır.
Oynanabilirlik kısmında, oyunun akıcılığı, animasyonlar, fizik kalitesi , mekanikler ve dinamikler, oyun hataları, oyunun verdiği eğlence ve oynanış süresi değerlendirilir.
Hikaye kısmında ise hikaye işleyişi ve sunumu göz önüne alınır.
Bu dört unsur değerlendirilir ve puanlama yapılır. Puanlamanın ortalaması alınır ve çıkan sonucu editör çok büyük bir fark olmaması şartı ile değiştirebilir.
10/10 : Oyun tarihinin gelmiş geçmiş en önemli oyunlarından birisi.
9/10: Çok yenilikçi ve oyun dünyasına çok şey katan bir proje. Mutlaka oynanmalı.
8/10: Zamanının iyi oyunlarından birisi. Editörler tarafından önerilen bir oyun.
7/10: İyi bir oyun ama eksikleri var. Oynanmazsa çok bir şey kaçmaz.
6/10: Oynanabilecek ama çokça eksiği olan bir proje. Çok az tavsiye edilir.
5/10: Tavsiye edilmeyen bir oyun. Editörler tarafından geçer not alamaz.
4/10: Başarısız bir proje, kötü bir oyun.
3/10: Muhtemelen inceleme yapmasaydık oynamayacığımız bir oyundur.
2/10: Çok çok kötü bir oyun. Hiç ama hiç tavsiye edilmez.
1/10: Tarihin en kötü oyunlarından birisi

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget