Logan İnceleme: Bir Devrin Sonu


2016 gibi kahraman janrasında tabiri caizse "Kelek" gibi bir yıldan sonra bu seneni  açılışını "Harika" bir film ile yaptık.

R-Rated bir Wolverine filmi duyrulduğunda hepimizi büyük bir heyecan kaplamıştı. Hele ki filmin konusunun Old Man Logan olduğu söylenince hype'ımız tavan yapmıştı. Çünkü olması gerek buydu. Logan keser biçer küfür eder. Doğasında olan birşey bu. Vahşidir. Filmimiz bu vahşiliği gayet iyi verdi bize.

 Logan filmi superkahraman filmleri arasında yeni birşeyler deneyen bir film ve denediģi formulun işe yaradiģini bize harika bir şekilde gösterdi. Film yavaş ilerliyor. Aksiyon sekansları az ama etkili ve yeterli. Anlatacak bir hikayesi var.

 Bu hikayeyi anlatırken bize dünyasını da çok güzel yansıtıyor. Filmin gelecekte geçmesinden mütevellit bir takım bilim kurgusal ögeler mevcut ki ben bunları çok sevdim.

 Peki filmin diğer filmler arasında yeri nedir? Bugüne kadar çıkan bu konsepyye filmlerin arasında ilk 5'e rahatlıkla girer.

 Huge Jackman'ın son Wolverine filmi olmasından ötürü filmde bir duygusallıkta hakim. X-23 ve Logan arasındaki ilişkinin film içerisinde filizlenmesi ve o müthiş final anına kadar zirve yapması harikaydı. Patrick Stewart, Huge Jackman ve Dafne Keen bize oyunculuk dersi veriyordu. Resmen döktürdüler filmde. Fılmde espiri de vardı tabi. Ama bunu direk vermek yerine çoğu zaman olayların içinde güldüren etkenler vardı.

 Bir de filmle alakalı olmayan çevirmenlerle alakali olan bir durum vardı. Çeviri sansürlü olmuş. Adam " Get the fuck out of here" diyor. " Defol git başımdan" diye çevriliyor. "Fuck off"u " S.ktir git" yazmışlar. Cidden arada nokta var. Film +15 ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar var yaziyor. Sansüre ne gerek var ki?

Filme kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Bu arada end credit yok boşa beklemeyin. Puanım 8.3/10
Artılarını ve eksilerini gelin spoilerlı olarak aşağıda anlatayım.

DİKKAT BU NOKTADAN SONRA FILMLE ALAKALI CIDDI SPOILER BULUNMAKTADIR. TADIMIZ KAÇMASIM ALİ RIZA BEY DIYORSANIZ OKUMAYIN

 Öncelikle şurdan başlayayım. X-Men evreni şuan çok karışık. Bir 80'lerde geçen kısım var. Bunun yanında Deadpool'un ve ilk X-Men filmlerinin geçtiği kısım var ve son olarak Logan var. Dönüp baktığımızda aralarında çok kopuk bir bağ var. Birleşemiyorlar bir türlü. Bu filmde aklımızı daha çok karıştırıyor bir yerde. Belli bir zaman olaylar olmuş ama bu olaylar hep üstü kapalı anlatılıyor. Prof. Xavier mutanların çoğunun ölmesinden sorumlu. Ama filmde ne başka bir mutant adı geçiyor ne de eski olaylara spesifik olarak değiniliyor. Bu beni rahatsız etti. Sonunda bir şekilde bağlanabilirdi. Ne bileyim Cable gelip X-23'ü geçmişe götürebilirdi. Hadi o kadar bir bağ yapmayacaksın en azından eski olayları anlatırken ufak flashbackler olsaydı film tadından yenmezdi. Bir çok yerde " Hadi bir flashback gir abi" dedim salonda izlerken içimden. Ama yapmamayı tercih etmişler. X- Men evreninden kopuk kendi içinde harika bir film olmuş.

İkinci büyük eksiklik ki bu bunu sadece ben söylemiyorum. Kötü adamdan kaçma klişesi vardı. Ama bu bir kere değil. Bir taraf sürekli kaçiyor bir taraf sürekli kovaliyordu. Logan ilk karşılaşmada o abiyi öldürebilirdi ama yapmadı. Veya Caliban illa son sözümü söyleyeceğim demese direk bombaları atsa orda da film bitebilirdi. Uzatmaları gerekiyordu ve bunu kötü yapmışlar.

 Fakat film bu açığını oyunculuklarla olan olaylarla kapatıyor. Bu arada o çiftlik evindekilerin öleceğini ilk gördüğümde anladım. Ama Xavier'in ölmesi filmdeki en büyük şaşkınlığımdı. Ölmesini beklemediğimden değil. O an olmasını beklemiyordum.

 Ama genele vurunca Logan geçen sene çıkan tüm kahraman filmlerinden iyidi. Seneye harika bir başlangıç yaptık. Umarim devamı da gelir.

Yorum Gönder

[disqus]

Çizgi Evreni

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget